Yoast SEO Kurulumundan Sonra İlk Yapmanız Gereken

Nursen

Paylaşımcı Üye
Katılım
24 Nis 2020
Mesajlar
1,046
Beğeniler
5
WordPress Yoast SEO eklentisinin aşağıda benim de anlattığım tüm ayarlarını kullanabilmek için öncelikle bu ayar panelini Yoast SEO eklentisinin yönetim panelinden aktif etmelisiniz.

Bunun de için öncelikle Admin Paneli >> SEO >> Genel >> Features sekmesine gidin ve bu sekme altında yer alan tüm özellikleri On / Etkinhale getirip, değişiklikleri kaydet (Save Changes) deyin.

Yoast SEO Features - Yoast SEO Ayarları Açma

Yoast SEO Features – Yoast SEO Ayarları Açma
Genel – WordPress Yoast SEO
Eklentiyi kurduktan sonra wordpress admin paneli üzerinden SEO sekmesinden eklentinin yönetim paneline ulaşım sağlayabilirsiniz.

SEO >> Genel sekmesine ulaştıktan sonra Dashboard sekmesi ile hiç bir işimiz olmayacak. Burada bilmeniz gereken tek şey, eğer wordpress yoast SEO ayarlarını en başa döndürmek,

Yani yaptığınız tüm ayarlamaları sıfırlamak isterseniz bunu Dashboard >> Genel sekmesinde bulunan Varsayılan Ayarlara Geri Dön butonu ile yapabilirsiniz.

Features – WordPress Yoast SEO
Yoast SEO Features - Yoast SEO Ayarları Açma

Yoast SEO Features – Yoast SEO Ayarları Açma
#SEO Analysis: Bu özellik Yoast SEO’yu en iyi SEO eklentisi yapan özelliğidir. Bu özelliği aktif etmediğiniz zaman eklentiyi kullanmanızın da hiç bir anlamı yoktur. Buranın etkin olması, yazı altlarında ki kelime analizi kısmını aktif eder.

Bir içerik oluştururken Yoast SEO eklentisi, yine içeriği oluşturduğunuz sayfada ve yazı editörünün hemen altında bulunan Yoast SEO Meta kutusu ile bu kutu içerisinde yer alan focus keyword, yani odaklanılan anahtar kelime kısmına yazdığınız kelime sonucu size uymanız gereken SEO kurallarını sunar.

İşte, bu kısmı ON yaparak Yoast’ın bu özelliğini aktif etmiş olursunuz. Şu an bu özelliğin tam olarak nasıl çalıştığını algılayamadıysanız da problem etmeyin çünkü yazımın devamında, Yoast SEO kullanımı bölümünü okuduğunuzda bu özelliğin tam olarak nasıl çalıştığını çok daha net anlayacaksınızdır.

#Readability Analysis: Yani okunabilirlik analizi. Bu özelliği aktif ettiğinizde eklenti sadece yazılarınızı direkt SEO kriterleri açısından değil, aynı zamanda okunabilirlik seviyesi açısından da inceler.

Yoast SEO’nun bu özelliği çokta gelişmiş fonksiyonlara sahip değil. Bir yazının okunabilirliğini ise paragrafların ve kurulan cümlelerin uzunluğuna göre yapıyor.

Diyelim ki bir içerik yazıyorsunuz ve o içeriğinizde kurduğunuz cümleler çok uzun değil ve paragraflarınız da 3 – 5 cümleyi geçmiyor. Bu durumda size Yoast SEO okunabilirlik adına tam puan veriyor.

Ancak tam tersi bir durum söz konusu olduğunda da yazılarınız için okunabilirliği düşük olarak gösteriyor ve size düzeltmeniz adına tavsiye veriyor.

Bir içeriğin paragrafları 3-5 cümleyi geçmez ve bu cümleler de basit kelimler ile kurulmuş, anlaşılır bir dille yazılmış ve optimum seviyede uzunluğa sahip olursa o yazının okunma oranı yüksek olur. Bu verilerle kanıtlanmış bir gerçektir.

Yani amaç ziyaretçiyi bunlatmadan yazıyı okutmaktır. Yoast SEO’nun bu özelliği de tam olarak kabul görmüş ve veriler ile ispatlanmış bu görüşe dayanır.

#Cornerstore Content: Burada Cornerstore içerik ile ifade edilmek istenen sitenizin için mihenk taşı olan, google’da ilk sıralarda yer almak istediğiniz sizin için en önemli olan içeriklerdir.

Bir içeriği Cornerstore içerik olarak Yoast SEO’ya bildirmek için içeriği düzenle dediğinizde yazı editörü altında yer alan Yoast SEO meta kutusunda bulunan this article is cornerstore content seçeneğini işaretlemek yeterli olacaktır.

Yoast SEO Corner Stone İçerik

Yoast SEO Corner Stone İçerik
Yoast bu özelliğin tam olarak ne olduğunu anlatmış. (ing) Ancak ben yine de kısaca özetleyeyim;

Cornetstore içerikler yazımda da bahsettiğim ana kategori yazılar için kullanılan ve geçerli olan bir ifadedir.

Sitenizde bulunan birbiri ile alakalı 10 – 20 yazıyı kısa özetleriyle içerisinde barındıran ve o özetler sonrası tek tek o yazılara link verilen, 5 – 10 bin kelimelik yazılardan bahsediyorum.

İşte bu tür içerikleriniz için Yoast SEO’nun bu içerik cornerstore içeriktir seçeneğini işaretlediğiniz zaman Yoast SEO size bu tür içerikleriniz için site içi linkleme ağı örmenize yardımcı olacak öneriler sunar.

İşleyşi ise şu şekildedir; Cornerstore içeriğiniz ile yakından alakalı bir içerik yazdığınızda Yoast SEO size bu yazın cornerstore içeriğin ile yakından alakalı, dolayısı ile bu içeriğine link vermeyi düşünebilirsin şeklinde bir öneri sunmasından ibarettir.

#Text Link Counter: Bu özellikbir yazıdan site içi kaç link çıkışı yapıldığını ve bir yazının site içi kaç linke sahip olduğu sayısını size sunar. Bu linklemeleri rakam olarak görmek de daha sağlıklı bir site içi ağı örmenize olanak sağlar.

#XML Sitemaps: Bu özellik ile aktif ettiğiniz zaman da otomatik olarka site haritası oluşturmuş olursunuz. Bu özelliğin detaylarına yazımın devamında değiniyor olacağım.

#Ryte Integration: Ryte haftalık olarak sitenizi kontrol eder ve sitenizin arama motorları tarafından indexlenebilir, yani arama motorları tarafından erişebilir ve sonuçlarda listelenebilir durumda olup olmadığını kontrol eder. Eğer bir sorun varsa da wordpress admin panelinizden size bildirim olarak sunar.

#Admin Bar Menü: Bu kısmı etkin hale getirdiğinizde ise WordPress Yoast SEO eklentisi sitenin üst kısmında yer alan WordPress Admin Bar kısmında bir kısa yol ekler. ( Bu kısa yol eklemesi tamamı ile eklentiyi kolay bir şekilde ulaşılır kılma amacı taşımaktadır. )

#Security: Bu kısmı ON, yani aktif ettiğiniz zaman yazı, sayfa, kategori, etiket vs gibi tüm içerik modelleriniz altında yer alan Yoast SEO meta kutusunun gelişmiş ayarlarını admin / yönetici dışında kalan tüm kullanıcılara kapatmış olursunuz.

Keza doğru olan da budur çünkü bu kısımda yapılan ayarlamalar ile içerikleriniz google index’inden, yani sonuçlarından çıkartılabilir veya başka bir yazıya canonical olarak yönlendirilebilir.

Dolayısı ile eğer sitenizde birlikte çalıştığınız editor arkadaşlarınız varsa ve editörlerinize güvenmiyorsanız bu seçeneği ON olarak bırakın.

Yoast SEO Ayarları Security ( Güvelik )

Yoast SEO Ayarları Security ( Güvelik )
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular

Üst