WordPress Tema Nedir – WordPress Temaları Ne İşe Yarar

Nursen

Paylaşımcı Üye
Katılım
24 Nis 2020
Mesajlar
1,046
Beğeniler
5
WordPress temaları kısaca hazır kodlanmış tasarımlardır. Yani şöyle de düşünebilirsiniz; Sizin kafanızda hem işlevsel hem de görsel olarak bir site tasarımı var diyelim.

Kafanızdaki bu siteyi kurmak için öncelikle hosting ve domain alıyor ( bkz: ) ardından aldığınız bu hosting ve domain üzerine wordpress alt yapısını kuruyor ( bkz: ) ve wordpress üzerine de seçtiğiniz bir temayı, yani tasarımı kuruyorsunuz. (bkz: )

Tabi tüm bu adımlar hiç bir kod veya teknik bigli gerektirmeden, tıklamalar ile yapıldığı gibi, wordpress temalarının kurulumu, ayarlarının yapılması ve yönetilmesi de hiç bir kodlama ya da teknik bilgi gerektirmez. Tamamı ile tıklamalar ile yönetilir.

Şöyle ki, temayı kodlayan kişi temanın yönetim panelini de kodlar ve temanın ayarlarını bu panelden tıklamalar ile yapabilmenizi sağlar. Aynı bir word – excel programı kullanır gibi siz de temanızı kullanırsınız.

#Nasıl bir sistem olduğunu anlamanız adına size örnek bir tema yönetim paneli sunayım;

Mesela, alttaki resim bir wordpress temasının yönetim panelinin bazı bölümlerinden sadece 2 tanesini gösteriyor;

Wordpress Tema Nedir - WordPress Temaları Ne İşe Yarar

WordPress Tema Nedir – WordPress Temaları Ne İşe Yarar
Üstteki resimde sol kısım örnek verdiğim temanın yönetim panelinin sekmeleri mesela. Bu sekmelerde Genel, Performans, Stil (Tasarım), Sitenin Üst – Alt Kısımlarının, Ana Sayfasının, Sayfalarının, Yazılarının, Yan Panelinin, Menülerinin, Reklamlarının, Yazı Stillerinin ayarları, yani genel olarak tüm siteyi kapsayan ayarları bulunmakta.

#Mesela Styling Options sekmesinden sitenizin renk temasını, arka plan rengi veya resmini, sitenizin görünüm düzeni gibi bir çok ayarı belirleyebiliyorsunuz.

#Mesela Single Post sekmesinden ise yazılarınızın görünüm düzenini ( Yazı kısmı olsun, yazı kısmının hemen ardından benzer içerikler kısmı olsun, benzer içeriklerden sonra hemen yorumlar gelsin gibi ) tut sürükle yöntemi ile set ediyorsunuz.

Ayrıca yazı sayfalarının başında tarih, yazar ismi, yorum sayısı gibi bilgilerin de tut sürükle yöntemi ile yer alıp, almamasını belirleyebiliyorsunuz.

Ek olarak, yazının başında yazı için belirlediğiniz öne çıkarılmış resim, yani yazı resmi yer alsın mı almasın mı, gibi bir çok ayarı on / off ( aç / kapat ) yaparak bu sekmeden ayaralayabiliyorsunuz.

Verdiğim bu örnekler sadece bir temanın yönetim panelinin küçük bir kısmını göstermekte. Ancak mantık olarak tema yönetiminin nasıl olduğunu ve wordpress temaları ne işe yarar – wordpress tema nedir gibi sorularınıza yanıt bulduğunuzu düşünüyorum.

Tabii şunu da belirtmeliyim ki;

Tüm wordpress temaları mantık olarak aynı işlesede, yani tıklamalar ile yukarıda gösterdiğim örneklerde olduğu gibi ayarları yapılsada, her temanın yönetim paneli birbirinden farklılık göstermektedir.

Ben de şu an daha önce kullanmadığım bir wordpress temasını alsam ve başka bir siteye kursam, wordpress konusunda bu kadar bilgi birikimim olmasına rağmen temanın ayarlar paneli bana da tamamen yabancı bir sistem olarak gelecek ve siz, bu işe yeni başlayanlardan bu tema yönetimi kosunsunda hiç bir farkım olmayacaktır.

Dolayısı ile bu durum kesinlikle gözünüzü korkutmasın çünkü dediğim gibi her temanın yönetim panelinin mantığı aynı. Hepsi tıklamalar ile yönetilecek bir panele sahip.

Farklar ise;

Bir temada diğer temaya göre farklı özellikler ve ayarlar olabilir ya da her iki temada da olan bir özellik tema yönetim panellerinde farklı şekilde, farklı sekmelerden, farklı yöntemler ile yapılabilir.

#Her temanın yönetim paneli farklı olsada, nasıl çalıştığını, hangi ayarın nereden yapıldığını anlamak yarım gününüzü almaz emin olun.

Tabi aklınıza şu soru da gelebilir!

Benim istediğim işlevleri, özellikleri yerine getirecek ve ayrıca istediğim görselliğe sahip olacak bir temanın hali hazırda olma olasılığı nedir ?

Sizce çok düşük değil mi ? Yani topu topu wordpress sisteminde kaç tane tema olabilir ki ?

İnanın hiç de düşündüğünüz gibi kısır bir sistem değil wordpress.

Hayal edebileceğiniz her türlü site fikri için mutlaka birden çok alternatifi olacak şekilde tema bulabileceğiniz ve genel itibarı ile bünyesinde binlerce tema barındıran muazzam büyüklükte bir sistem.

#Yani istediğiniz gibi bir temanın hali hazırda kodlanmış olması ve sizi bekliyor olması çok yüksek bir ihtimal.

Şimdi vereceğim örnekleri görünce ne demek istediğimi daha iyi anlayacak ve bu wordpress temalarının hayal ettiğinizden çok daha ötede olduğunu göreceksiniz;

1- Bir emlak sitesi kurmak istiyorsunuz diyelim. Öncelikle wordpress temalarının satıldığı en büyük market olan adresine gidiyoruz ve ekranın sol üst köşedeki menüsünden wordpress’e tıklayıp, karşımıza çıkan arama kutucuğuna “real estate” (emlak) yazıp, aratıyoruz.

( Dip Not:Themeforest en çok ücretli temanın bulunduğu tema kodlayıcı kişi veya firmaların temalarını satışa sunduğu en büyük bir markettir. Eğer bura hakkında daha detaylı bilgi almak istiyor ve buradan tema nasıl alınır – nasıl kurulur vs. gibi sorularınız varsa başlıklı yazıma bakabilirsiniz.

Tabii wordpress temalarını sadece burada değil, bir çok farklı platformda da bulabilirsiniz. Bu platformların neler olduğunu öğrenmek isterseniz de başlıklı yazıma bakabilirsiniz. )

Wordpress Tema Nedir - WP Temaları Ne İşe Yarar - Themeforest

WordPress Tema Nedir – WP Temaları Ne İşe Yarar – Themeforest
Ve karşımıza sadece real estate, yani emlak siteleri için kullanılabilecek tam 252 farklı tema opsiyonu çıkıyor.

Bu temaların her birini ise,

Bu liste sayfasından isimlerine tıklayıp karşınıza çıkan tema sayfasında gösterim resminin hemen altında bulunan Live Preview (Canlı Demo) butonuna tıklayarak canlı görebilir ve tüm fonksiyonlarını inceleyebilirsiniz.

Tabi ki bir temayı canlı demo kısmında nasıl görüyorsanız, sitenize de birebir aynı şekilde kurabiliyorsunuz.

Ek olarak kafanız bu kadar fazla opsiyonla karışırsa da, benim kalitesine göre seçtiğim ve bir liste şeklinde hazırladığım başlıklı yazıma da bakabilirsiniz.

Wordpress Tema Nedir - WordPress Temaları Ne İşe Yarar

WordPress Tema Nedir – Live Preview
2-Bu sefer de daha spesifik konularda aratma yapalım ki yok artık bu konular için bile mi böylesine güzel wordpress temaları kodlanmış diye sorgulayın.

Mesela bir kuaför işletmeniz var ve bu işletme için bir web sitesi kurmak istiyorsunuz. Bunu da wordpress ile yapacaksınız. Yine 1. örnekte olduğu gibi adresine gidiyoruz ve ekranın sol üst köşedeki menüsünden wordpress’e tıklayıp, karşımıza çıkan arama kutucuğuna “hairdresser” (kuaför) yazıp, aratıyoruz.

Karşımıza ise bu sefer sadece kuaför işletmelerine özel olarak kullanılabilecek 37 farklı tema çıkıyor. Evet böyle bir konu da bile tam 37 tema !

3-Biraz daha derine inip, daha spesifik bir önrek ile devam edelim. Mesela tenis ile ilgili bir site kurmak istiyor bunu da wordpress ile yapmak istiyorsunuz. Yine 1. örnekte olduğu gibi adresine gidiyoruz ve ekranın sol üst köşedeki menüsünden wordpress’e tıklayıp, karşımıza çıkan arama kutucuğuna “tennis” yazıp, aratıyoruz.

Karşımıza ise bu sefer sadece tenis ile ilgili olarak kullanılabilecek 30 farklı tema çıkıyor. Evet böyle bir konu da bile tam 30 tema !

Sonuç olarak, wordpress alt yapısında böylesine olabildiğince spesifik konularda bile onlarca tema bulmanız mümkün. Hele ki popüler site fikri konularında binlerce farklı tema bulmanız mümkün.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular Forum Tarih
B Ücretsiz Scriptler 0 22
B Ücretsiz Scriptler 0 23
B Ücretsiz Scriptler 0 18
B Ücretsiz Scriptler 0 19
B Ücretsiz Scriptler 0 23
B Ücretsiz Scriptler 0 162
B Ücretsiz Scriptler 0 286
B Ücretsiz Scriptler 0 576
B Ücretsiz Scriptler 0 515
B Ücretsiz Scriptler 0 926
B Ücretsiz Scriptler 0 1K
E Wordpress 1 658
H Ücretsiz Temalar 0 732
B Ücretsiz Scriptler 1 868
N SEO 0 431

Benzer konular

Üst