Ruby’de Değişkenler ve Değişken Tanımlama Kuralları

Bilgisayarcı

Çalışkan Üye
Katılım
10 Mar 2018
Mesajlar
200
Beğeniler
0
Hangi dili kullanırsanız kullanın değişkenler programlama işleminin olmazsa olmazlarıdır. Eğer daha önceden başka bir programlama dili ile ilgilendiyseniz bilirsiniz ki değişkenler programımız çalışırken string, integer, boolean vb. tipine bakılmaksızın elimizdeki verileri depoladığımız alanlardır. Biz değişkeni yok etmesek bile programımız çalışmayı sona erdirdiğinde kullandığımız değişkenler hafızadan silinecektir.Genel olarak baktığımızda değişkenleri elimizdeki verileri bellekte belirli bir yere yerleştirmek ve ihtiyacımız olduğunda da hızlıca çağırmak için kullanıyoruz.

Ruby için örnek vermek gerekirse:
Kod:
kisi = "Ahmet İşcan"
puts kisi
Yukarıdaki örnekte kisi isimli bir değişken oluşturduk ve içine Ahmet İşcan değerini atadık. Daha sonra puts komutu yardımıyla değişkenimizi ekrana yazdırdık.

Yukarıda da gördüğünüz üzere Ruby’de de değişkenlere atama işlemini =(eşittir) ile yapmaktayız. Diğer dillerde olduğu gibi Ruby’de de değişken oluştururken belirli kuralları dikkate almalıyız.

Ruby’de Değişken Tanımlarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Değişkenlerimiz tek parça olmalıdır. Değişken isimlerinde boşluk kullanılmaz.(Örn: kisi, isimsoyisim, rubydersleri vb.)
Değişken isimleri sadece harflerle ve alt çizgi ile başlayabilir. Özel karakterlerle veya sayılarla başlayamaz.(Örn: isim, _isim, degisken vb.)
Değişkenlerimiz sadece harfleri, sayıları ve alt çizgiyi içerebilir. Özel karakterleri içeremez.(Örn: isim, isim_soyisim, renk1, sayi3 vb.)
Ruby’de değişken isimleri büyük-küçük harf duyarlıdır. Yani ahmet ile Ahmet farklı iki değişkendir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular

Üst