Google Analytics İpuçları ile Geri Dönüşüm Oranı Nasıl Artırılır?

Nursen

Paylaşımcı Üye
Katılım
24 Nis 2020
Mesajlar
1,046
Beğeniler
5
Google Analytics İpuçları ile Geri Dönüşüm Oranı Nasıl Artırılır?

Geri Dönüşüm Oranı, bir sitenin can damarlarından biridir. Köklü bir İnternet sitesi oluşturabilmek için kullanıcılar tarafından devamlı olarak ziyaret edilen bir profil oluşturmanız gerekir. Google Analytics ipuçları sayesinde geri dönüşüm oranınızı artırarak çalışmalarınızda olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz.

Google Analytics ipuçları ile geri dönüşüm oranınızı artırmak aynı zamanda kullanıcılarınızın da beklentilerini dikkate almaktır. Bu sayede sürekli olarak sitenizi ziyaret eden kullanıcı profili de oluşturabilirsiniz.

Google Analytics Geri Dönüşüm Oranını Nasıl Etkiler?
Google Analytics ile bazı ipuçlarını kullanarak geri dönüşüm oranını artırmak mümkündür. Fakat ipuçlarını uyguladığınız süreçte doğrudan değil dolaylı bir etki oluşmuş olacak. Yani Google Analytics ipuçları aslında size dolaylı yoldan geri dönüşüm oranında artış sağlayacaktır. Bu süreçte Google Analytics ipuçları ile doğru bir yayın politikası oluşturmak en önemli noktadır.

Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) Takip Edilmeli!


Bounce Rate yani hemen çıkma oranı dikkatle takip edilmesi gereken bir orandır. Oldukça önemli olan ve Google Analytics‘te hassas olan bu Bounce Rate geri dönüşüm oranını artırmak için yapılan çalışmalara yön verecektir.

Hemen çıkma oranı, kullanıcının arama motorunda yaptığı sorgulama sonrasında ziyaret ettiği sayfadan istediğini yani aradığını bulup bulmamasıdır. Kullanıcı yaptığı aramadan sonra aradığı içeriğe benzer bir içeriği bulamazsa siteden hemen çıkar. Bu da hemen çıkma oranını olumsuz yönde etkileyecektir.

Bounca Rate Önemli Anlaytics Ölçümleri Arasında Yer Alır
Aslında Bounce Rate, Google Analytics’in önemli ölçümlerinden birisidir. Fakat analiz yapan bir çok kişi tarafından yanlış değerlendirilebilmektedir. Bounce Rate yani hemen çıkma oranı aslında sitenizde kullanıcıların geçirdiği zamanı ifade etmemektedir. Sayfalar ve oturumlara göre oluşturulmuş bir ölçümden oluşan ifadedir.

Bounce Rate, bir başka anlamıyla bir sayfayı görüntüleyen kullanıcının sayfayı görüntüledikten sonra siteden ayrılmasıdır. Hemen çıkma oranını olumlu ve olumsuz olarak etkileyen faktörler vardır. Fakat Google Analytics ipuçları içerisinde hemen çıkma oranını etkileyebilen faktörlere dair değerlendirmeler yoktur. Oranı etkileyen faktörlere dair değerlendirmeleri konuda uzman olan analistler yapmalıdır.

Hemen çıkma oranının düşük olması içeriklerin kalitesine ve dolayısıyla sitenizi ziyaret eden kullanıcıların aradıkları içeriği bulup bulmadığı konusunda ışık tutar. Kullanıcılar, bir sitede aradıkları içeriği buldukları zaman daha sonrasında yapacakları aramalarda bu siteye aramalarında öncelik tanır ve kullandıkları adreslere ekler. Bu noktada geri dönüşüm oranı için hemen çıkma oranı ipucu niteliğinde olmaktadır.

Sayfa odaklı çalışmalar yapılarak hemen çıkma oranının düşük olduğu sayfalar için çalışmalar yapılmalıdır. Google Analytics sayfasından seçtiğiniz web site için yönetim alanına gelerek Davranış > Site İçeriği > Açılış Sayfaları sekmesine geçiş yapın. Bu sekmede arama motorunda yapılan aramalarla sitenize gelen kullanıcıların ulaşmış olduğu sayfalarınız gösterilir. Ayrıca bu ulaşılan sayfalar için hemen çıkma oranı başta olmak üzere farklı ölçümler yer almaktadır.



Sitenizi ziyaret eden yeni kullanıcıların hemen çıkma oranlarına dikkat etmelisiniz. Düşük orana sahip olan sayfalar için yeniden sayfa odaklı çalışmalar yapmanız gerekmektedir. Sayfayı ziyaret eden kullanıcıların bu sayfalardan neden hemen çıktığı ve aradıklarını neden bulamadıklarını dikkatle analiz etmeniz gerekmektedir. Kullanıcıların beklentilerini karşılayan bir site geri dönüşüm oranında ciddi şekilde fark yaratacaktır.

Yüzdelik olarak 0 ile 10 arasında bir değer sahip olan hemen çıkma oranları sitenin, kullanıcıların geri dönüşüm oranına büyük katkı sağlayacağı konusunda yeterli düzeye ve potansiyele sahiptir. Yüzde 30’dan fazla olan olan siteler değerlendirildiği zaman iyi sonuçlar elde edemez. Hemen çıkma oranınız ne kadar iyiyse geri dönüşüm oranı da o kadar iyi olacaktır. yüzde 0 ve 10 arasında ki siteler bunu başarmış olacaktır. Ancak dediğimiz gibi %30’dan daha fazla bir değere sahip sitelerin özellikle sayfa bazlı çalışma yapması gerekmektedir.

Genel Trafik Analizi
Kullanıcılar tarafından en çok ziyaret edilen ilgi gösterilen sayfalar sitenin en çok ziyaretçi sağladığı sayfalardır. Kullanıcıların beklentisini karşılayan içeriklerin var olduğu bir site bu kullanıcıların daha sonra ki aramalarında da bu siteye öncelik vereceği anlamına gelir. Ayrıca bu kullanıcılar kaydettikleri adresler arasında sitenize de yer verecektir. İnternet kullanıcılarının internet üzerinde geçirdikleri sürede sergiledikleri davranışlar beklentilerinin nasıl olduğu hakkında bilgi verecektir.

İlk olarak Edinme > Tüm Trafik > Kanallar sekmelerini sırasıyla takip ederek Kanallar sekmesine ulaşmalısınız. Daha sonra sağ üst köşede yer alan zaman aralığını belirleyin. Genelde bir ay önceki istatistikleri inceleyerek doğru bir adım atmış olursunuz.



İkinci olarak açtığınız sekmede sunulmuş olan ziyaretçi kaynaklarının tercihini yapın. Kaynakların her birinde belirtilmiş olan zaman dilimi içinde anahtar kelime ve platforma göre gelen kullanıcıların davranışlarıyla alakalı detaylı bilgilere ulaşmanız mümkündür.



Yaptığınız en son seçimden sonra Google’ın hazırlayıp sunduğu kullanıcı davranışları analizleri karşınıza çıkacaktır. Karşınıza çıkan bu analizlerde en önemlisi ve dikkate almanız gereken ölçüm hemen çıkma oranıdır. Hemen çıkma oranının yanı sıra sayfada geçirilen sürede önemlidir. Google Analytics İpuçları arasında sayfa ve oturum oranı da geri dönüşüm oranı için önemlidir.



Sayfaların Açılış Hızını Analiz Edin!
Google Analytics ipuçları arasında sayfaların açılış hızları da geri dönüşüm oranını artırma konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır. Yapılan araştırmalarda göreceksiniz ki yeni kullanıcılar 3 saniyeden daha fazla sürede açılan sayfalara sahip olan siteleri tercih etmemektedir. Sitenizin hızını analiz etmek için Analytics’ten Davranış > Site Hızı > Genel Bakış sekmelerini sırasıyla takip ederek Genel Bakış sekmesine ulaşın. Tarih aralığını belirledikten sonra istediğiniz raporlara ve değerlendirmelere ulaşabilirsiniz.



Sayfa,ülke ve tarayıcı odaklı açılış sayfasına erişen ziyaretçilerin bekledikleri süre gösterilmektedir. Sayfa odaklı sonuç ve değerlendirmeleri dikkate alarak net bilgiler elde edebilirsiniz. Yukarı da bahsettiğimiz gibi 3 saniyeden daha fazla açılma sürelerine sahip olan siteler geri dönüşüm oranında ciddi zararla karşılaşacaktır. Bundan dolayı sayfa odaklı Analytics verilerini incelemelisiniz. Ortalamanın altında kalan sayfalarınızda çalışmalar yapmalısınız.



Bu ve diğer tüm kısımlar için açılış sayfasının öne çıkan URL’ler gösterilir. “Tam Rapor Görüntüle” butonuna tıklayarak tüm bilgileri elde edebilirsiniz.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular

Üst