Framework Nedir? Neden Kullanılmalıdır?

Nursen

Paylaşımcı Üye
Katılım
24 Nis 2020
Mesajlar
1,046
Beğeniler
5
Framework Nedir?



Framework Nedir?


Framework nedir? Daha önceden hazırlanmış, denenmiş, test edilmiş ve kullanım için uygun olan, üzerinde oynama yapılabilen kod dokümanlarına framework denir. Framework kullanarak iş yükünüzü belki de yarı yarıya azaltabilirsiniz. Günümüzde tasarlanan birçok projenin dörtte üçü framework kullanılarak yapılır. Bunun en büyük sebebi daha önce denenmiş olması ve üzerinde oynama yapılabiliyor olmasıdır. Bu sayede bütün kodları, en baştan tekrardan yazmak yerine hazır olan kodları alırsınız ve üzerinde oynamalar yaparak isteğinize göre modifiye edebilirsiniz. Bu hem güvenlik açısından riski azaltır, hem de iş yükünü oldukça hafifletir. Framework Nedir? Arayüz çalışmalarında, arka plan işlemlerinde ve mobil uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Elbette ortaya çıkaracağınız proje için her ayrıntıyı kendiniz hazırlamak istiyorsanız, framework kullanmamakta serbestsiniz.

Günümüzde yeni bir iş tasarlarken dikkat edilmesi gereken çok fazla konu vardır. Örnek verecek olursak, küçük bir lokanta açacak olsanız, birçok farklı detayı çok özenli bir şekilde yapmanız sizin iş performansınız açısından çok yararlı olacaktır. Bu konuyu daha da açacak olursak, lokanta örneğinde, hem lokantanın kendisi, hem çalışan kalitesi hem de güzel bir internet sitesi gerekmektedir. Bu üç faktörün önem derecesi elbette tartışılır fakat burada değinmek istediğimiz nokta, günümüzde bir iş yaparken birden fazla iş koluyla aynı anda ilgilenmek durumunda kalıyor olmanızdır. Bu nedenle daha önce örnekleri bulunan hazır platformları kullanmak, bu noktada işinizi oldukça kolaylaştıran bir faktördür. İşin teknoloji ve yazılım kısmı için ise bu hazır platformlara framework denmektedir.



Neden Framework Kullanılmalıdır?

Kullanımı daha önce de bahsettiğimiz gibi öncelikle işi yükünüzü oldukça hafifleten bir detaydır. Bunun haricinde özellikle web sayfası tasarımlarında uyumluluk problemleri, fizibilite sorunları gibi karşınıza çıkabilecek oldukça doğal problemleri rahatlıkla atlatmanızı sağlar. Bu problemlerin her biri ile kendiniz uğraşmanız hem vakit kaybına yol açacaktır hem de bu problemleri çözmek oldukça yoğun bir bilgi birikimi gerektirmektedir. Bu nedenle daha önceden zaten çözülmüş olan bir problemi bir daha en baştan çözmeye çalışmak verimsizliğe yol açmaktadır. Bu noktada, genellikle proje teslim zamanları ön plana çıkmaktadır. Yazılım ile ilgili işlerde genellikle bağımsız çalışan sayısı azdır ve şirketlere bağlı çalışanların da teslim etmeleri gereken bir proje zamanı bulunmaktadır. Teslim zamanlarına yetişebilmek adına Framework kullanımı, işinizi kolaylaştıracaktır ve hata sayısını azaltacaktır.

Aynı şekilde mobil uygulamalarda da yoğun olarak framework kullanılmaktadır. Benzer yapıya sahip oyunlarda veya uygulamalarda kodları en baştan yazmak oldukça verimsiz bir yöntemdir. Bu nedenle daha önceden test edilmiş ve güvenliği onaylanmış frameworkler kullanmak çok daha yararlı olacaktır. Hatta özellikle mobil uygulamalarda hata alma olasılığı oldukça yüksek olduğundan framework kullanımı daha yaygındır.

Dezavantaj olarak sayabileceğimiz bir unsur ise çok karmaşık yapıda olabilmeleridir. Aynı zamanda her yazılımcının kendine has bir kod yazma biçimi vardır ve bulacağınız framework kendinize uygun olmalıdır.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular

Üst