WP Fastest Cache: Kurulumu – Ayarları | DEV REHBER!

Nursen

Paylaşımcı Üye
Katılım
24 Nis 2020
Mesajlar
1,046
Beğeniler
5
WP Fastest Cache eklentisi kullanıcı dostu bir arayüze sahip. Türkçe desteğinin olması da artı bir güzellik.

Giriş seviyesi kullanıcılar bile rahatlıkla eklentinin ayarlarını yapabilirler. Biz yine de eklentinin ayarlarını tek tek ele alalım.

Anlatımı ise WP Fastest Cache Premium versiyonu üzerinden anlatacağım. Ki zaten ücretsiz versiyonda da tüm seçenekler görünüyor fakat sadece aktif edemiyorsunuz.

# Eklentiyi yüklemeden önce .htaccess dosyanızın yazma izinlerinin 644 değerini taşıdığına emin olun. Değilse değiştirin. Dosya izinlerini nasıl değiştireceğinizi bilmiyorsanız adlı yazımızdaki FileZilla ile Dosya İzinleri Nasıl Ayarlanır? başlığına bakabilirsiniz.

# adresinden eklentiyi yükleyebilirsiniz. Eklenti kurulumu için başlıklı yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Eklenti kurulumunu gerçekleştirdikten sonra Admin Paneli >> WP Fastest Cache yolunu izliyoruz.

WP Fastest Cache Ayarları – Ayarlar
İlk olarak eğer eklenti İngilizce görünüyorsa bu sayfanın en altından Türkçe seçeneğini seçip Submit butonuna basarak eklentimizi Türkçeleştirelim.


WP Fastest Cache Ayarları – Ayarlar
# Cache Sistemi: Dinamik sayfaların statik sayfalara çevrilmesi için bu seçeneğin aktif olması gerekmektedir.

# Widget Cache: Ücretsiz sürüm kullanıcılarının kullanamadığı bu özellik ile WordPress bileşenlerinizi önbelleğe alarak sql sorgularını en aza indirebilirsiniz. Tabi bu özelliği aktif ettiğinizde siz cache temizliği yapana kadar bileşenlerinizdeki alanlar sabit kalır, interaktif fonksiyona sahip olan bileşenler çalışmaz.

Eğer bu özelliğe sahip bir iki widget varsa ve diğerlerinin önbelleğe alınmasını istiyorsanız, özelliği aktif ettikten sonra Admin Paneli >> Görünüm >> Bileşenler yolunu izleyin. Önbelleğe alınmasını istemediğiniz bileşenin altında bulunan “Don’t cache this widget” seçeneğini işaretleyin. Böylece seçtiğiniz bileşenler önbelleğe alınmayacaktır.


WP Fastest Cache Ayarları – Widget Cache
# Ön Yükleme: Hangi içeriklerin otomatik olarak önbelleğe alınmasını istediğinizi ise bu seçenekte belirleyebiliyorsunuz.

Bu seçeneği aktif etmezseniz, içerikleriniz için önbellekleme işlemi, herhangi bir kullanıcının o içeriğe ilk girdiğinde oluşturulur. Bu da ilk kullanıcı için gecikmeye neden olur. Bu nedenle önbellekleme işleminin otomatik olarak yapılması için seçeneği aktif etmenizi öneririm.

Seçeneği aktif ettiğinizde çıkan pencereden Anasayfanız, yazı içerikleriniz, sayfalarınıız, etiket sayfalarınız, ortam dosyalarınız ve kategorileriniz için otomatik olarak önbellekleme yapılıp yapılmayacağını seçebilirsiniz.

#Buradaki numara, dakika başı önbelleklenecek sayfa sayısını gösterir. Bu seçeneğin 4-6 arasında olması daha iyi olacaktır. Daha yüksek numaralar sunucu performansınızı olumsuz olarak etkileyecektir.


WP Fastest Cache Ayarları – Önyükleme
# Giriş Yapanlar: Üyelik girişi yapan kullanıcılara önbelleğe alınmış içeriğin gösterilip gösterilmeyeceğini seçebilirsiniz. Eğer üyelik sistemine sahip bir siteniz varsa bu özelliği pasif etmenizi öneririm. Aksi halde giriş yapan tüm kullanıcılara önbelleksiz içeriğiniz sunulur, site performansınız düşer.

Admin olarak size önbelleksiz sayfalar sunulması için ayarlarındaki Hariç bölümünden admin panel için önbelleği devre dışı bırakmanız mümkün. Zaten varsayılan olarak admin paneliniz cache dışıdır. Yazının devamında bu konuya değineceğiz.

# Mobil: Ücretsiz sürümde ayrıca sitenizin mobil versiyonu için önbellekleme yapılmaz. Mobil girişlerde masaüstü için oluşturulan önbellek dosyaları sunulur. Eğer sitenizin mobil versiyonunda bozulmalar yaşıyorsanız bu seçeneği pasif halde bırakın.

# Mobil Tema: Mobil önbelleklemeyi bu seçenek ile aktif edebiliyorsunuz.

# Yeni Yazı: Bu seçenek aktif edildiğinde ise, yeni bir yazı ya da sayfa yayınladığınızda önbellekteki tüm dosyalar silinir. Ayrıca önbellek temizliği yapmanıza gerek kalmaz.

Seçeneğe tıkladığınızda tüm önbellek dosyalarının mı yoksa sadece anasayfa, kategori ve etiket sayfalarının mı önbellekten silineceğini seçebiliyorsunuz.

Eğer yeni bir yazı yayınladığınızda tüm önbelleğin temizlenmesini istiyorsanız Clear All Cache; sadece anasyafa, kategori sayfaları ve etiket sayfalarının önbelleklerinin temizlenmesini istiyorsanız diğer seçeneği işaretleyin.


WP Fastest Cache Ayarları – Yeni Yazı
# Update Post: Var olan sayfa ya da yazılarınızı güncellediğinizde, güncellediğiniz sayfa ya da yazı için oluşturulmuş önbellek temizlenir. Bununla beraber kategori ve etiket sayfalarınızın da önbelleğinin temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

Seçenek aktif edilince açılan sekmeden hangi içeriklerin temizleneceğini seçebilirsiniz. Clear All Cache seçeneği ile isterseniz içerik güncellemesinden sonra tüm önbellek dosyalarının temizlenmesini sağlayabilirsiniz.


WP Fastest Cache Ayarları – Update Post
# Html Küçült: Oluşturulan statik html önbellek dosyalarındaki html kodlarının sıkıştırılarak daha az yer kaplamasını ve daha hızlı açılmasını sağlayan bir seçenektir. Aktif edilmesini öneririm.

# Html Küçült Ekstra: Ücretli versiyona sahip kullanıcılarının yararlanabileceği bir özelliktir. Daha güçlü bir sıkıştırma sağlar.

# CSS Küçült: Sitenizin stil(css) dosyalarını sıkıştırılıp küçülterek sunulmasını sağlar. Aktif edilmesini öneririm.

# CSS Küçült Ekstra: Ücretli versiyona sahip kullanıcılarının yararlanabileceği bir özelliktir. Daha güçlü bir sıkıştırma sağlar.

# CSS Birleştir: İçeriğiniz için gerekli CSS kodlarını aynı sayfadaki <head> / </head> etiketleri arasına sıkıştırılmış şekilde yerleştirir. Böylece stil kodlarını başka bir dosyadan çağırmak yerine direk sayfa içerisinden sunar. Bu şekilde HTTP isteklerinin sayısı azalmış olur. Bu işlemin sayfa açılış hızında büyük etkisi vardır.

# JS Küçült: Sitenizin JavaScript dosyalarını küçültür. Aktif edilmesini öneririm. Ücretli versiyona sahip kullanıcılarının yararlanabileceği bir özelliktir.

# JS Birleştir: CSS birleştirme özelliği ile aynı işleve sahiptir. Aktif edilmesini öneririm.

# JS Birleştir Ekstra: Ücretli versiyona sahip kullanıcılarının yararlanabileceği bir özelliktir. Daha güçlü birleştirme sunar.

# Gzip: Sunucudan gönderilen verilerin kullanıcıya sıkıştırılarak gönderilmesini sağlayan bir işlevdir. Aktif edilmesini öneririm.

# Tarayıcı Önbellekleme: CSS, JS, görseller gibi sık kullanılan ve pek değişmeyen verilerin kullanıcıların tarayıcılarında depolanmasını sağlayan bir özelliktir.

Böylece sitenizi tekrar ziyaret etmek isteyen kullanıcılarınız, eğer çerez temizliği yapmadıysa, bu dosyaları tekrar sizin sunucularınızdan indirmek yerine tarayıcılarındaki kayıtlı verileri kullanır. Bu şekilde hem siteniz hızlı açılır, hem de sunucunuzdan bu veriler gönderilmeyeceği için veri trafiği tasarrufu yapmanızı sağlar.

# Oluşturma Engelleyici Js: Genelde Google PageSpeed Insights testinde karşınıza çıkan oluşturmayı önleyen javascript ve css kodlarını ekranın üst kısmındaki içerikten kaldırın ibaresini büyük oranda çözen bir işlevdir. Ücretli sürüme mahsus bir özelliktir. Aktif etmenizi öneririm.

# Google Fonts: Temanız Google Fontları kullanıyorsa ya da eklenti ile sitenizde eş zamansız yükleme için bu özelliği aktif edebilirsiniz. Bu işlev de ücretli sürüm için geçerlidir.

# Lazy Load: Sizin de içerikleriniz WPMavi’deki gibi uzayıp gidiyorsa bu özelliği mutlaka aktif etmenizi öneririm. Lazy Load işlevi ile sayfanın tamamı bir kerede kullanıcıya sunulmaz.

Kullanıcı sayfayı aşağıya indirdikçe gerekli olan veriler yüklenir. Bunların büyük çoğunluğu ise sitenizdeki görsellerdir.

Sitenizdeki görsellerin tek seferde yüklenmesine gerek yoktur. Bu hız kaybına yol açar. Lazy Load ile kullanıcı sayfayı aşağı indirdikçe resimleriniz yüklenir. Böylece hem sayfa yüklenme hızı artar hem de veri tasarrufu yapmış olursunuz.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular

Üst