Wordpress Nedir? Ne İşe Yarar? Neler Yapılır? (Canlı Örnekler)

Nursen

Paylaşımcı Üye
Katılım
24 Nis 2020
Mesajlar
1,046
Beğeniler
5
Wordpress Nedir - WordPress Ne İşe Yarar

WordPress Nedir – WordPress Ne İşe Yarar
WordPress nedir (kısaca): Hiç bir kodlama bilgisine ihtiyaç duymadan, tıklamalar ile her türlü içeriği üretmenize, internet ortamında yayınlamanıza ve yönetmenize olanak sağlayan bir içerik yönetim sistemidir.

Ancak!

Kesinlikle belirmeliyim ki wordpress nedir sorusunun tam anlamıyla karşılığını üstte yazdığım kısaca açıklama ile anlamanız mümkün değildir !

#Eğer tam kapsamıyla wordpress nedir, ne işe yarar, tam olarak wordpress ile neler yapılır, wordpress hangi amaçla kullanılır gibi sorulara detaylı bir cevap arıyor ve wordpress’i tam anlamıyla kavramak istiyorsanız, mutlaka yazımın devamına bakmanızı öneririm.

>> WordPress.com Nedir – WordPress.org Nedir
>> WordPress Ne İşe Yarar
>> WordPress Tema Nedir – Ne İşe Yarar
>> WordPress Eklenti Nedir – Ne İşe Yarar
>> WordPress ile Neler Yapılabilir (Site Örnekleri)
>> WordPress Nasıl Kullanılır – WordPress Başlangıç


WordPress Nedir ?
WordPress.com Nedir – WordPress.org Nedir ?
Her ne kadar wordpress internette ya da wordpress ismini duyduğunuz her yerde tek bir isim olarak geçse de, yani isminden wordpress olarak bahsedilse de,

Aslında wordpress kendi içerisinde wordpress.com ve wordpress.org olarak ikiye ayrılır ve bu iki sistem arasında ciddi farklar vardır.

#Yazımın devamında yer alacak wordpress kelimesi wordpress.org’a itafen olacaktır. Yani bu yazıda wordpress nedir sorunuzun cevabını wordpress.org’u baz olarak söylüyor olacağım. Dolayısı ile yazının devamında wordpress derken kast ettiğim şeyi wordpress.com olarak değil, wordpress.org alt yapısı olarak algılayın.

Peki wordpress.com ile wordpress.org’un farkı nedir ?

Aslında aralarındaki fark başlı başlına ayrı bir yazı şekilde yazılması gereken bir konu. Keza wordpress.com’u mu yoksa wordpress.org’u mu tercih etmeliyim başlıklı yazımda bu iki sistem arasındaki farkları olabildiğince detaylı anlattım.

Ancak kısaca şunu söyleyebilirim ki, wordpress.com wordpress.org’un sunduğu özelliklerin %5’ine bile sahip değil.

Keza altta anlattığım tüm wordpress eklentileri – wordpress temaları gibi özelliklerin hepsi sadece! wordpress.org’a özgü özellikler. Bu özelliklerim hiç birisi wordpress.com alt yapsında mevcut değil.

Yazının devamında yer alan tüm özelliklerin sadece wordpress.org’a özgü özellikler olduğu bilinci ile okuduğunuzda bile aralarındaki farkın neler ve ne kadar büyük olduğunu anlamanıza yetecektir diye düşünüyorum.

WordPress Ne İşe Yarar
WordPress Ne İşe Yarar (Nedir): Temelde bir internet sitesi kurma mantığı şöyle işler; önce siteniz için bir hosting ve domain alırsınız. (bkz: hosting ve domain nasıl alınır) Bu adımlar kurulacak her türlü internet sitesi için (e-ticaret, forum, haber, blog, firma, ilan vs. ) aynıdır ve sabittir. (bkz: internet sitesi nasıl kurulur)

Ardından ise aldığınız bu hosting ve domain üzerine sitenizi kurarsınız. Farklılık gösteren kısım ise bu noktadan sonra başlar. Sitenizi tasarımsal ve işlevsel olarak inşa etmek için kodlama bilmeniz gerekmektedir.

İşte wordpress sizden istenilen bu gereksinimi ortadan kaldırır. Size kodlama veya herhangi teknik bilgiye sahip olmadan sitenizi kurma ve yönetme olanağı sağlar. Tıklamalar ile sitenizi kurabilir ve yönetebilirsiniz.

Hosting ve domain aldıktan sonra (Bu iki adım her türlü farklı kurulum yönetimi için aynı ve ortak adımlardır) site kurulumu için dünya üzerinde onlarca hatta yüzlerce farklı yöntem vardır. İşte, wordpress’te onlardan sadece bir tanesidir.

Ancak aa yüzlerce yöntem varmış, daha ne sistemler vardır diye düşünmeyin çünkü şu anda dünya üzerinde var olan tüm sitelerin (milyonlarca) %30’una yakını wordpress alt yapısı ile inşa edilmiştir.

Nerede ise 3’te 1’i ! ki bu rakam her geçen gün de artmaktadır.

WordPress en büyük internet devrimlerinden biridir. Abartmıyor, gerçekten öyle ! Nasıl ve neden bir devrim;

#Önceden ( wordpress olmadan önce) sistem şöyle işliyordu: Kişiler insanlığa veya topluma bir faydam dokunsun diye bir internet sitesi kurup bilgi birikimini, uzmanlığını insanlar ile bir maddi amaç gütmeden paylaşmak istedikleri zaman ya kodlama bilmeleri ya da kodlama bilen birine bu siteyi kurması için ücret ödemeleri gerekiyordu.

Tabi ki bu işin teknik zorluğu ya da ücretleri insanların aklında büyük soru işareti yarattığı için de çoğu kişinin bu hayalleri sadece düşüncede kalıp, hayata geçmiyordu.

Hayata geçmeyen her düşünce de bilginin toplum ile paylaşılamamasına ve en nihayetinde de dolaylı olarak insanlığın ilerlemesine engel oluyordu.

İşte, wordpress’in de devrim yarattığı nokta da tam olarak bu nokta oldu. Yani tüm bu teknik zorluğu veya site kurmak için insanların başkalarına ücret ödeme zorunluluğunu ortadan kaldırması. Teknik zorluklar ortadan kalkınca da insanların kolaylıkla site kurması ile birlikte internetteki bilgi paylaşım ivmesi muazzam bir artış gösterdi.

Aslında wordpress’i, youtube’un yazı odaklı bilgi-içerik üretimine olanak sağlayan versiyonu olarak düşünebilirsiniz. İnternette bir video yayımlamak istediğiniz zaman işiniz ne kadar kolay değil mi ? Videonuzu çekin ve youtube’a yükleyin. Hepsi bu!

Hepsi bu olunca da ortaya milyonlarca hatta milyarlarca görsel bilgi-içerik üretiminin çıkması çok doğal değil mi? İşte wordpress’te yazılı bilgi üretiminin internet ortamında yer alması adına aynı youtube gibi tüm teknik zorlukları ortadan kaldıran bir aracı platform.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular Forum Tarih
B Ücretsiz Scriptler 0 22
B Ücretsiz Scriptler 0 23
B Ücretsiz Scriptler 0 18
B Ücretsiz Scriptler 0 19
B Ücretsiz Scriptler 0 23
H Link Borsası 1 143
B Ücretsiz Scriptler 0 251
B Ücretsiz Scriptler 0 163
B Ücretsiz Scriptler 0 286
N Wordpress 0 527
N Wordpress 0 558
N Yeni Başlayanlar 0 415
N SEO 0 432
Akuma Yeni Başlayanlar 2 1K
Amadeus Yeni Başlayanlar 4 10K

Benzer konular

Üst