Site Haritaları (Sitemaps)

Nursen

Paylaşımcı Üye
Katılım
24 Nis 2020
Mesajlar
1,046
Beğeniler
5
Site haritaları kullanıcılar tarafından direkt olarak gözükmese de arka planda yer alan gizemli bir adam olarak düşünebilirsiniz Site haritalarının öneminden bahsedecek olursam, bir web sitesinin sunucusuna kaydedilen bir XML dosyasıdır. Sitemap içerisinde Web sitesine ait tüm alt sayfaların bir listesi yer almaktadır. Site sahipleri ve Web yöneticileri bu dosya sayesinde arama motorlarına bir web sitesinin yapısı hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olan kolay bir yoldur. Bunlara ek olarak sitemap dosyası ile; sitenizde önemli olduğunu düşündüğünüz sayfaları ve dosyaları Google'a bildirir, Google gibi arama motorlarına sitemap dosyası ile tarama işlemini hızlandırır, tarayıcının alt sayfaları gözden kaçma olasılığını azaltır ve aynı zamanda sitenizi daha iyi ve akıllı bir şekilde taramak için büyük yol gösterirler. Site haritaları raporundaki uyarılara dikkat etmelisiniz. Bunların her ikisini de Google Arama Konsolunun eski ve yeni sürümlerinde görüntüleyebilirsiniz. Site haritanızın güncel tarihli olduğundan emin olun.



Site Haritası Yüklerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
●200 durum kodu döndüren URL’ler haricinde (3XX, 4XX, 5XX) hiçbir URL adresi site haritası içerisinde yer almamalıdır.
●Txt dosyası içerisinde Google ve diğer arama motoru botlarının erişmesini istemediğimiz sitenin belli dizin veya URL adresleri varsa bu URL’lerin site haritası içerisinden çıkartılması gerekir.
●Her URL için loc ve lastmod XML etiketleri belirtilmelidir.
●Farklı sayfayı işaret eden canonical parametresi atanmış sayfalar yer almamalıdır.
●Tek bir site haritasının boyutu 50 MB ve 50.000 URL’i geçmemelidir
●Görseller için ayrı bir sitemap oluşturulmalıdır

Geliştirmeler(Enhancements)

Geliştirmeler başlığı altında yer alan kısımları ele almaya başlayalım. Bu kısımda yer alan başlıklar arasında sitemiz için önemli başlıklar yer almaktadır. Burası Google Search Console’un etkin kullanılan başlıklarında biridir.

Hız: bu kısımda yer alan veriler incelendiğinde mobil ve masaüstü olarak tüm URL’lerimiz yer alıyor. Yavaş URL, orta URL ve hızlı URL sayılarını mobil ve masaüstü için ayrı ayrı görebiliriz. Mesela mobil için incelersek raporu aç butonuna tıklayarak yavaş açılan URL bilgilerini görebilir ve aksiyon alabiliriz.

Mobil Kullanılabilirlik: Kullanıcıya mobil tarafta sorunsuz bir sonuç elde etmesini sağlamalıyız. Mobil kullanılabilirlik penceresi işte tam bu işlem için kullanılabilecek kısımdır. Burada mobil taraftaki hatalarımız listeleniyor ve bu hatalara özel raporları görebiliyoruz. Rapor detayını inceleyince hangi URL’de ilgili sorun ile karşılaşıldığını görebilir ve çalışmalara başlayabiliriz. Çalışmalar tamamlandıktan sonra arama motoru botlarına tarama isteği göndererek hatayı düzelttiğimizi ve kontrol etmelerini isteyebiliriz.

Breadcrumbs: Breadcrumb etiketine dair tüm teknik uyarıların yer aldığı kısımdır. Breadcrumb etiketi, kullanıcılar için navigasyon görevi gören, kullanıcıların kolaylıkla ana kategoriye gitmelerine, etikette yer alan linklemeler sayesinde kolaylıkla gezinmelerine yardımcı olan bir yapıdır. Etikette geçerli sayfa hariç breadcrumb yapısında bulunan tüm kırılımlara link verilmesi gerekmektedir.



Breadcrumb yapısında yer alan ilgili sorunun hangi URL’lerde yer aldığını hataya tıklayarak görebilirsiniz.

FAQ: FAQ, sıkça sorulan soruların yer aldığı yapısal veri işaretlemesidir. Bu kısımda kullanmış olduğunuz FAQ yapılarının kontrolünü sağlayabilirsiniz. Bu yapıda kullanıcıya bilgi verme amacı sıkça sorulan sorulara yer vererek gerçekleştiriliyor.

Ayrılmaz Yapısal Veriler (Unparsable Structured Data): Sitenizde bulunan ve ciddi bir sözdizimi hatası nedeniyle ayrıştırılamayan yapısal verileri inceleyebilirsiniz. Burada ilgili sayfanızı görebilir ve sayfanızı inceleyerek hatalarınızı düzenlemelisiniz. İşlemleri tamamladıktan sonra düzeltmeyi doğrula işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca bir sorunun, farklı sayfalardaki öğeleri veya tek bir sayfadaki birden çok öğeyi etkileyebileceğini hatırlatmak isteriz.



Google Search Console Eski Sürüm Araç ve Raporları (Legacy Tools And Reports)

Uluslararası Hedefleme, Reklam Deneyimi Raporu, URL Parametreleri gibi birçok kısmın yer aldığı eski araçlar ve raporları içerir. URL’leri kaldır kısmında, sahip olduğunuz URL’leri arama sonuçlarından geçici olarak kaldırabiliyorsunuz. Tarama İstatistikleri kısmında Googlebot’un son 90 gün içindeki sitenizde ki etkinliğini görebilirsiniz. Burada yer alan grafiklerde günde taranan sayfalar, günde indirilenler ve bir sayfayı indirmek için harcanan süreyi aktaran grafikler mevcuttur.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular

Üst