SEO Çalışmalarında Yanlış Bir Şey Olursa Ne Olur?

Nursen

Paylaşımcı Üye
Katılım
24 Nis 2020
Mesajlar
1,046
Beğeniler
5
SEO Çalışmalarında Yanlış Bir Şey Olursa Ne Olur?

SEO çalışmaları,arama motoru optimizasyonu, Google organik yani reklamsız arama motoru sonuçlarında üst sıralara çıkabilmek için yapılan tekniklerdir fakat bazen işler ters gidebilir. Bunun çok doğal olduğunu bilin. Bu yazımızda bu olumsuzlukları nasıl halledeceğimizi ele aldık.

Kontrol
Problem yaşadığınızı anlamanın iki önemli yolu vardır.İlk olarak sitenizin organik arama trafiğinde yüksek değerlerde düşüş olup olmadığını kontrol etmelisiniz. İkincisi ise Google Arama Konsolu üzerinden uyarı mesajı almaktır. Google size bu konuda oldukça destek olacaktır. Ama bunun için bir Google hesabınızın olması gerektiğini bilmelisiniz.

Cezalar
Arama Konsolu üzerinden bir şeyin ters gittiğinin bildirimini alırsanız bu manuel ceza olarak değerlendirilir. Yani, Google’ın sitenizi incelemesi ve yapılan inceleme sonucunda size ceza vermesi demektir. Bu olay yaşandığında Google Arama Konsolu zaten size kırmızı sinyaller verecektir.Bu sinyaller genellikle site çapında link cezaları, kısmi link cezaları veya düşük kaliteli içerik cezaları şeklinde olmaktadır. Yapmanız gerekenler ise aşağıdaki gibidir;

  • Cezanın nedenini tanımlama. Örneğin link cezası aldıysanız Google’ın hangi linki beğenmediğini bulmalısınız.
  • Problemi ortadan kaldırmalısınız.
  • Google’a yeniden değerlendirme talebi gönderip cezayı kaldırmasını istemelisiniz.


Cezaların Görünümü
Bu cezalar, düşük kaliteli siteleri belirlemek için uygulanır.

  • Panda: Düşük kaliteli içerikleri tespit etmek için geliştirilmiştir.
  • Penguin: Düşük kaliteli linkleri hedef alan bir algoritmadır.
  • Search Quality: Bu algoritma az bilinen algoritmalardan birisidir ve site/sayfa değerlendirmesini gerçekleştirir.
  • Top Heavy Ads: Sayfalarında çok fazla reklam bulunan siteleri tespit etmek için geliştirilmiştir.
  • Payday Loans: Belirli sitelerde uygulanan istenmeyen SEO taktiklerinin tespit edilmesi için geliştirilmiştir. Google bu tür yöntemleri kullanan her tür siteyi bulmak için bu algoritmadan faydalanır.
Teknik olarak Google bu cezaları basit olarak algılar ve ceza olarak nitelendirilmez. Ama bunlardan biriyle karşılaştığınız da site sıralamanız düşer. O yüzden bu konunun neden olduğunu araştırmanız gerekir,Google bu konuda bilgi vermez.

Google bazı linkleri sevmez.Yani eğer bir ceza almışsanız bu kısım size ne tür linklerin sorun olacağını gösterme konusunda yardımcı olacaktır.

Google linkleri sitenizin sıralaması açısından çok önemlidir. Bu yüzden bir çok site sahibi, bir çok link yayınlamaktadır. Ama bu linklerin çoğu zaman da zararlı olabileceğini bilmeniz gerekmektedir. Google kullanıcılarından her zaman doğal link kullanmalarını ister.

Linkler kaynak veya referans olma açısından size verilen önemli unsurlar olmalıdır. Bunun temel nedeni Google’ın linkleri içeriğiniz için bir oy olarak görmesinden kaynaklanmaktadır. Google linkleri bir tür önem niteliği olarak değerlendirir. Ne kadar fazla link yani oy alırsanız siteniz o kadar önemlidir.



Google’nin ceza vermesinin en büyük nedeni, bir çok linkin doğal olmamasıdır.Sitenizde bu linklerden çok fazla varsa sitenizin arama algoritması açısından değeri düşecektir. Tüm bunları baz alarak yaygın link türlerini inceleyim..

  • Ücretli Linkler: Google linkler için yapılacak herhangi bir ödemeyi problem olarak görmektedir. Eğer reklamlar alıyorsanız ve bunun sonucunda sitenize linkler geliyorsa takip edilecek en uygun yöntem NoFollow niteliğini kullanmaktır. Bu sayede Google’ın arama sonuçları için istenmeyen yöntemler kullanmadığınızı anlamasını sağlayabilirsiniz.
  • Web Dizinleri: Bu siteler birçok farklı siteyi hiyerarşik dizinlerde bir araya toparlar ama faydalı olabilecek çok az yer vardır. Eğer bu noktalardan link alırsanız bulunduğunuz alanda aktif olanları seçmeli ve daha fazlasına yer vermemelisiniz.
  • Makale Dizinleri: Bu siteler makale türü içeriklerinizi kaydetmenize izin verirler ve genel olarak bu makalelerde sitenize giden linkler yer alır. Ancak bu linkler yazınsal açıdan doğal değildirler. Makalenizi kimse incelemediği için bu siteler güvenilir bilgi kaynağı olma niteliğine sahip değildir.
  • Uluslararası Linkler: Aktif olarak hizmet vermediğiniz ülkelere ait sitelerden link almak pozitif bir durum olmayabilir. Birkaç tanesi problem olmasa bile bu türden alınacak fazla link problem çıkarabilir.
  • Kötü Çapa Metni: Linkleri eklerken kullanılan metinlere çapa metni adı verilir. Bu metinler Google’ın söz konusu linkte yer alan içerikleri daha iyi anlamasını sağlamaktadır. SEO açısından yapılan genel çalışmalarda bu metinler genellikle hedeflenen anahtar kelime olmaktadır. Fakat bu yöntemin gereğinden fazla kullanılması SEO çalışmaları açısından agresif tutum sergilediğiniz anlamına gelir ve bu Google tarafından arzu edilen bir şey değildir.
  • Kupon Kodları: Diğer site yayıncılarından elde edilmiş kupon kodlarını link almak için paylaşıyorsanız bu yöntem ücretli link almakla eşdeğer görülür. Eğer bu tür linkleriniz varsa gerekli kontrolleri gerçekleştirmelisiniz.
  • Düşük Kaliteli Bileşenler: Diğer yayıncıların içeriklerini sağ veya sol kısımda bileşen yardımıyla öne çıkararak karşılığında link alıyorsanız bu bir problem olabilir.
  • Ortaklık Programı: Eğer bir yayıncıya sitenize tıklama yapması için ödeme yapıyorsanız veya gelen trafik karşılığında komisyon alıyorsanız bu tür linkler ücretli link olarak nitelendirilmektedir.
  • Yorumlar: İnternet ortamında yer alan blogları ve forumları sık sık ziyaret ediyor ve yorum yoluyla link almaya çalışıyorsanız Google bundan hiç hoşlanmayacaktır. Bu tür yöntemlerden mutlaka uzak durmanız gerekir.
  • Link Değişimleri: Size yakın isimlerle link değişimi yapmanın yanlış bir yönü yoktur. Benzer şekilde büyük medya sitelerinden link alımı yapmanın da bir sakıncası yoktur. Ama link profilinizin büyük bir kısmı link değişimlerinden oluşuyorsa sorun yaşayabilirsiniz.
  • Yazınsal Olmayan Diğer Linkler: Yukarıda yer alanlar karşılaşabileceğiniz yaygın link problemleridir. Bunun dışında pek çok farklı yazınsal olmayan link problemiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durumda neyin Google açısından yazınsal link olarak değerlendirilip değerlendirilmediğini tespit etmeye ve aynı zamanda anlamaya çalışmalısınız.
Bu yazdıklarımı göz önünde bulundurursanız,bir sorun çıkacağını düşünmüyorum.. Yeni yazılarda görüşmek üzere..
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular

Üst