Rekabet Analizi Nasıl Yapılır?

Nursen

Paylaşımcı Üye
Katılım
24 Nis 2020
Mesajlar
1,046
Beğeniler
5
rekabet analizi

Rekabet analizi, sektörde size rakip olan firmaların, hakkında detaylı bilgi toplama işlemidir. Aynı zamanda bu analiz stratejik bir araştırmadır. Aynı sektörü paylaştığınız rakiplerinizin neler yaptığını, finansal güçleini, yeniliklerini ve daha birçok bilgiyi bu sayede öğrenebilirsiniz.

Rekabet analizi, sadece rakip firmaların durumu hakkında bilgi veren verilerin toplamı değildir. Aynı zamanda firmanızın ya da online işletmenizin başarısı açısından da önemlidir. Yenilikleri takip edebilmenizi, sektörün nabzını tutmanızı ve neler yapıp neler yapamayacağınızı size gösterir. Peki bu kadar önemli olan rekabet analizi nasıl yapılır? İşte bu yazımızda sizlere kolay adımlarla rekabet analizinin nasıl yapılabileceğini anlatacağız.

5 Kolay Adımda Rekabet Analizi
1- En İyi Rakiplerinizi Belirleyin!
rekabet analizi 1


Dünya üzerinde eşi benzeri bulunmayan bir hizmet ya da mal satışı yapmıyorsanız mutlaka rakipleriniz vardır. Bulunduğunuz sektörün pazar yapısını ve sağlanan kazancı bir pasta dilimi olarak düşünürseniz bu pastadan her firma bir dilime sahiptir ve her bir firma daha büyük bir dilim için rekabet eder.

Bulunduğunuz sektörde sizden daha iyi olan en iyi rakiplerinizi belirleyin. Ancak burada rakip sayısı önemlidir. Örneğin çok büyük bir sektörse rakip firma sayısı da oldukça fazla olacaktır. Bu yüzden sizden daha iyi olan en iyi 10 ya da maksimum 15 firmayı belirleyin.

En iyi rakiplerinizin yer aldığı firmaları belirlediniz. Ancak firmaların kim olduğunu ya da neler yaptığı hakkında pek fikriniz olmayabilir. Bu durum sizin için uçsuz bucaksız bir dünya haline gelebilir. İşte bu yüzden rakipleriniz hakkında bilgi sahibi olurken yardıma ihtiyacınız olabilir. Örneğin sunduğunuz hizmet veya ürünlerden bazılarını Google’da aratın. Arama sonuçlarında ilk sıralarda yer alan firmalar, sektördeki en iyi firmalar yani en iyi rakipleriniz olacaktır.

Rakip firma araştırmasında size yardımcı olabilecek bir diğer araç ise SEMRush’dır. Ayrıca çevrimiçi benzer araçlarda bu konuda size yardımcı olacaktır. SEMRush, anahtar kelime araştırması yaparak sizin belirlediğinzi anahtar kelimede ki durumunu ve rakiplerinizin durumunu ortaya koyar. Ayrıca rakipleriniz ile mevcut durumu karşılaştırarak sektördeki yerinizi öğrenmenizi sağlar.

2- İçeriklerinizi Karşılaştırın!
rekabet analizi


Artık rakiplerinizin kim olup olmadıklarını biliyorsunuz. Bundan sonraki adımda yapmanız gereken rakiplerinizin mevcut içeriklerini belirlemek, analiz etmek ve kendi içerikleriniz ile karşılaştırmak olacak. İlk etapta rakiplerinizin hangi tür içeriklere yoğunluk gösterdiğini belirleyin. Bu içerikler görsel içerikler, blog yayınları, makaleler, rehberler, slaytlar veya haber şeklinde olabilir.

Rakiplerinizin içeriklerine ulaştıktan sonra bu içerikleri detaylı bir inceleme yapmalısınız. Bu sayede rakiplerinizin içerikleri sayesinde ne kadar kaliteli oldukları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Hatta en önemlisi kendi içerikleriniz ve kalitenizle karşılaştırma yapabilirsiniz. İçerikleri incelerken rakiplerinizin, hangi konularda ne sıklıkla içerik yayınladıklarını, hangi konular üzerinde yoğunlaştıklarını, ne tür içeriklere yoğunluk gösterdiklerini ve en önemlisi içeriklerinin güncelliğini belirleyin. Böylece sizden farklı olarak kullanıcılara ne sundukları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

3- SEO Analizi Yapın!
rekabet analizi


Dijital ortam adeta yepyeni bir dünyadır. Ve bu dünya içerisinde önemli bir konuma sahip olmak için ise SEO önemli bir unsurdur. Rakiplerinizin kim olduklarını ve içerikleri hakkında bilgi sahibi oldunuz. Peki SEO açısından sizden farklı olarak neler yapıyorlar?

Rakiplerinizin link yapısını, H etiketlerini nasıl kullandıklarını, link ağını, görsel ve görsel alt metinlerini inceleyin. Kısacası site içi SEO açısından ne durumda oldukları analiz edip kendi siteniz ile kıyaslayın. Rakiplerinizin sizden daha iyi olduğu alanları belirleyip bu konuda neler yapabileceğinizi belirleyin. Hatta gerekirse SEO konusunda uzmanlaşmış bir kişiden destek alın.

4- Sosyal Medya Platformlarını İnceleyin!
rekabet analizi


Sosyal medya, online işletmeler için yepyeni bir ortam sunarken işletmelerin bu ortamda yer almaları da gün geçtikçe önemli bir hale geliyor. Her bir firma belirledikleri konularda farklı sosyal medya platformlarını kullanıyor. Ayrıca hedef kitlesine göre bazı platformlarda daha etkin olarak varlığını gösteriyor.

Bu aşamada yapmanız gereken şey rakiplerinizin sosyal medya hesaplarının olup olmadığı değil. Rakiplerinizin sosyal medya platformlarındaki varlıklarıdır. Hangi platformda nasıl bir profile sahip olduklarını, paylaşımlarını ve etkileşimlerini inceleyin. Bu sayede sizde rakipleriniz gibi etkin bir şekilde sosyal medya platformlarında rakiplerinize karşı eksiklerinizi belirleyebilir, doğru bir sosyal medya stratejisi oluşturabilirsiniz.

5- Neleri Geliştirip Neleri Değiştireceğinizi Belirleyin!
rekabet analizi


Rakiplerinizi belirlediniz, onlar hakkında bilgi sahibi oldunuz. Aynı zamanda içeriklerini, SEO durumunu ve sosyal medya platformlarındaki varlıklarını da analiz ettiniz. Şimdi sırada rakiplerinizden hangi konuda eksik olduğunuzu belirlemek var. Kendinizi rakipleriniz karşısında geliştirerek sadece daha fazla tanınmayacaksınız. Aynı zamanda potansiyel müşteri kitlenizi genişletecek ve rakiplerinizin önüne geçeceksiniz.

Rakiplerinizi incelediğinizde online işletmenizin rakiplerinize karşı bazı eksikliklerinin olduğunu göreceksiniz. Bu hangi konuda ne tür eksikliklere sahip olduğunuzu belirleyin. Örneğin sitenizde SEO açısından problemler varsa uzman bir kişiden yardım alarak sitenizin SEO uyumlu site haline dönüştürün. İçeriklerinizle ilgili anahtar kelime analizleri yapın. Gerekirse tüm içeriklerinizi düzenleyerek güncelleyin. Sosyal medya platformlarında hedef kitlenize en doğru yöntemle ulaşmaya çalışın. Zamansal açıdan hangi içeriklerin paylaşılması gerektiğin belirleyin.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular

Üst