RAM Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır?

Nursen

Paylaşımcı Üye
Katılım
24 Nis 2020
Mesajlar
1,046
Beğeniler
5
RAM için kısaca hesaplama yapan her cihazın çok daha hızlı çalışmasını sağlayan bir bileşen diyebiliriz. Ancak birçok bileşende olduğu gibi RAM nedir sorusu çok daha detaylı cevaplara da sahip. Biz de bu yazımızla RAM nedir ve ne işe yarar gibi soruların cevabını veriyoruz.


Hesap yapma kabiliyetine sahip bütün cihazların içinde RAM (Random Access Memory) bulunuyor. Cihazlar ne kadar güçlü olursa, içinde bulunan RAM birimi de o ihtiyaca göre şekilleniyor. O yüzden RAM nedir sorusuna getirilmesi gereken en doğru cevap, detaylı olmalıdır. Çünkü aslında bir sürü farklı RAM çeşidi var.
Bugün hem bir bütün olarak RAM’in ne olduğuna hem de farklı RAM çeşitlerinin nelerden sorumlu olduğuna, hangi alanlarda tercih edildiklerine yakından bakacağız. Asıl odağımız her ne kadar bilgisayar ve mobil cihazlar olsa da fotoğraf makinesi gibi cihazlarda kullanılan RAM çeşitlerinden de bahsedeceğiz.
Kısaca RAM nedir?
ram nedir

RAM bilgisayarın kısa süreli hafıza görevini üstlenen, oldukça hızlı bir bileşendir. RAM içerisinde anlık olarak veriler depolanır. Geçici olarak depolanan veriler, işlendikten sonra gerekli bileşene gönderildiği anda silinir. Silinen verilerin yerine ihtiyaç duyulan yeni veriler getirilir. Cihaz üzerinde yapılan her bir işlemde bu döngü tekrarlanır.
Detaylı olarak: RAM nedir?
ram nedir

Yukarıda da belirttiğimiz gibi RAM aslında elektronik cihazların kısa süreli hafızası. Windows işletim sistemi, internet tarayıcıları, video oyunları, diziler ve filmler gibi aklınıza gelebilecek tüm işlemler RAM üzerinden geçiyor. Saydığımız işlemler işlemcinin direkt olarak sabit diskle iletişime geçmesi yoluyla da gerçekleştirilebilirdi. Ancak RAM devreye girdiği zaman işlemler çok daha hızlanıyor.
Zaman içinde SSD gibi teknolojilerin de hayatımıza girmesiyle sabit disk hızlarında da önemli artışlar gözlendi. Yine de sürekli olarak kendisini tazeleyerek sabit disk ve diğer bileşenler arasında bir köprü görevi gören RAM kadar yüksek hızlara ulaşılamıyor. Çünkü RAM’e her saniye bütün bileşenler tarafından hatrı sayılmayacak kadar küçük gecikmelerle ulaşılabiliyor.
İnsanlardaki kısa süreli hafıza gibi, RAM de hiçbir şeyi sonsuza dek hafızasında tutamıyor. Devrelerine giden güç kesildiği gibi üzerinde tuttuğu bütün veriler siliniyor. Çalışma prensibinden dolayı, elektronik cihazlar yüksek işlem gücü gerektiren eylemleri kolaylıkla yerine getirebiliyor. Daha az işlem gücü ve kalıcılık gerektiren veriler için de sabit diskler kullanılıyor.

Bilgisayarlar RAM olmadan çalışabilir mi?
ram slotu


Bu soruya verilebilecek iki cevap var. Eğer RAM derken kastettiğimiz şey “rastgele erişim belleği” görevini üstlenen herhangi bir bileşen ise cevabımız hayır. Bilgisayar, telefon ya da tablet gibi cihazlar, verileri geçici olarak depolayabileceği bir parçaya her zaman ihtiyaç duyar. Ancak eğer RAM derken, RAM yuvalarına taktığımız parçalardan bahsediyorsak, işte o zaman cevabımız evet.

Teorik olarak, RAM bileşeni takılı olmayan bir bilgisayar çalıştırılabilir. Oldukça uğraş ve sabır gerektiren bir süreç olsa da bir sabit diski rastgele erişimli bellek olarak kullanmak mümkün. Tabii böyle bir işlemi yapmak kolay olmamasının yanı sıra günümüzdeki bilgisayarlara oranla çok ama çok daha yavaş bir bilgisayar ortaya çıkaracaktır.

Peki RAM, sabit disk yerine kullanılabilir mi?
sabit disk


Her ne kadar sabit diskleri teoride RAM olarak kullanmak mümkün olsa da tersi için aynı şey geçerli değil. Çünkü sabit disklerde bulunan verileri saklamak veya bir süre sonra silmek mümkün. RAM ise yalnızca geçici olarak veri depolaması için tasarlanmış bir bileşen. Bilgisayarınızı kapatırken açık olan programların, bilgisayarı yeniden açtığınızda kapalı olmasının sebebi bu.

Eğer bu noktada aklınıza Windows’un son sürümleriyle gelen, bilgisayarı yeniden açtığınız zaman tıpkı kapattığınız haliyle bulmanızı sağlayan “hibernasyon” özelliği geldiyse o konuya da hemen değinelim. Hibernasyon, bilgisayar kapatılırken RAM üzerinde bulunan verilerin bir kopyasını sabit diske kaydediyor. Bilgisayar yeniden açılırken de sabit diskte bulunan verileri tekrar RAM’e aktarıyor.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular Forum Tarih
D Bot ve Eklentiler 2 78
kurumsalshop Ücretsiz Scriptler 0 63
macktry Seo Hizmet Paketleri 0 188
tolgaakkus Sosyal Medya 0 139
ᴉpǝꞰ Konu Dışı 2 350
G Google 7 2K
Uzman Editör Wmroot 2 910
E Script Satış 0 741
JaKaBo Link Borsası 2 585
B Ücretsiz Scriptler 0 508
B Ücretsiz Scriptler 0 578
W Reklam Alım & Satım 2 866
profseocu Link Borsası 0 611
Blaze Sosyal Link Borsası 0 876
Blaze Account ve Lisans Satışı 0 686

Benzer konular