Plesk Nedir? Plesk Kurulumu ve Plesk Kullanımı

AnılKaan

Çalışkan Üye
Katılım
10 Mar 2018
Mesajlar
200
Beğeniler
0
Plesk, Özellikle Windows sunucular üzerinde kullanılmasıyla bilinen gelişmiş ve grafiksel ara yüzlü bir web hosting yönetim otomasyonudur. 2003 Yılından sonra kullanılmaya başlanan plesk daha sonradan Parallels şirketinin yönetimi altında bulunmuştur. Plesk sayesinde bir sunucu üzerinde çok daha rahat bir şekilde kullanıcı hesapları, web siteleri, mail adresleri oluşturabilir ve DNS girdileri kolaylıkla yapılabilir.
Plesk her ne kadar Windows sunucularla tanınmış bir web hosting yönetim otomasyonu dahi olsa Plesk'in Linux'da Redhat, Fedora, SUSE, Debian/Ubuntu ve FreeBSD gibi dağıtımlar için kullanılabilen sürümleri mevcuttur. Windows tarafındaysa plesk sadece Windows Server 2003 ve Windows Server 2008 ile birlikte kullanılabilmektedir.

Plesk Kurulumu
Diğer birçok hosting ve sunucu yönetim otomasyonunda olduğu gibi plesk de belli bir lisans karşılığında satılmakta olup, ekstra özelliklerine göre lisans ücretinde değişiklik meydana gelir. plesk lisansı satın almak için www.plesk.com internet adresini ziyaret edebilirsiniz. Şayet, plesk'in kurulumu için karar kıldıysanız sunucunuzun yukarıda yer alan işletim sistemlerinden herhangi birini kullandığından emin olun. Daha sonra plesk'i kurma aşamasına geçiş yapabilirsiniz.

Plesk'i DC server tipine kurup daha sonradan otomatikleştirilmiş bir kurulum işlemi gerçekleştirebileceğiniz gibi dilerseniz farklı bir sunucu tipinde de manuel kurulum yapabilirsiniz. Biz kısaca manuel kurulumdan bahsedeceğiz.

Windows veya Linux tabanlı bir sunucuyu sıfırdan kurduktan sonra yapmanız gereken tek şey aşağıda verilen linklerde bulunan kurulum için gerekli yükleme aracını indirmek ve araca doğrulanmış lisans anahtarınızı girmektir. Daha sonradan kurulum yöneticisi işleme başlayacak ve kurulum sonuna kadar size yardımcı olacaktır.

Linux tabanlı sistemler için kurulum aracı linki:
Windows tabanlı sistemler için kurulum aracı linki:
Plesk Kullanımı
Plesk'in kurulumunu doğru şekilde tamamladıktan sonra artık paneliniz kullanılmaya hazır hale gelmiş demektir. Özellikle Odin değişiminden sonra plesk artık çok daha basit bir ara yüze ve fonksiyonel bir kullanıcı ara yüzüne sahip. Panel içerisinden giriş yaptıktan sonra uygun menüler içerisinden yapmak istediğiniz işlevi seçerek plesk'i kullanmaya başlayabilirsiniz. Plesk'i kullanmaya bağlı sıkıntılarınız için dilerseniz linki içerisinde yer alan dokümanları inceleyebilirsiniz.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular

Üst