2020 SEO Rehberi: 2019 SEO Trendleri Hakkında Detaylı Kılavuz

Nursen

Paylaşımcı Üye
Katılım
24 Nis 2020
Mesajlar
1,046
Beğeniler
5
2020-seo.png



2020 SEO Trendleri, 2020’a giderek yaklaştığımız şu dönemde herkesin merak ettiği konulardan biridir. 2020’da hangi trendler SEO’da önem kazanıyor, hangi teknikler ön plana çıkıyor ve web sitelerinin 2020’da neler yapması gerekiyor gibi birçok soru kafanızı kurcalıyor olabilir. 2020 SEO Rehberi olarak sizinle paylaşacağımız bu yazımızda 2020 SEO Trendleri konusunu merak ettiğiniz tüm soruları yanıtlayacağız.

2020 SEO Trendleri

1- RankBrain ve Kullanıcı Deneyimi

Kullanıcı deneyimi sinyalleri 2018’de büyük bir öneme sahipti ve yeni yılda da ön plana çıkacak. Daha önce Google tarafından birçok açıklama da RankBrain’in en önemli üç sıralama faktöründen biri olduğu açıklanmıştı. Ancak bu konudaki yüzeysel bilgiler web sitenizi optimize etmek için yeter değil. O halde tam anlamıyla RankBrain ve Kullanıcı Deneyimi nedir ya da ne değildir inceleyelim.

RankBrain, arama sonuçlarının sıralanmasında Google’a yardımcı olan makine öğrenim sistemidir. Arama sonuçlarında kullanıcılar nasıl davranışlar sergilediğini ölçer ve buna göre arama sonuçlarında sıralamaları belirler.

Örneğin “ev yapımı soğuk çay” için arama yapan bir kullanıcı düşünün. Kullanıcı arama sonuçlarında içerisinde bir siteyi ziyaret ederek istediği bilgilere ulaşmak ister.



Kullanıcı yukarıdaki görselde yer alan sonuçlardan birine tıklayacaktır. Örneğin ikinci sırada yer alan siteyi ziyaret ettiğinde Google bunu fark eder. Ardından aynı arama sorgusunu yapan kullanıcıların davranışlarını da izler. Eğer kullanıcılar ikinci sırada yer alan siteye daha çok tıklarsa Google, sıralama sonuçlarını bu doğrultuda değiştirir. Yani ikinci sırada yer alan site ilk sıraya yükselebilir.

Ancak burada ilk sırada yer alan sitenin içeriği de önemlidir. Kullanıcılar ilk sırada yer alan içeriğe ulaştıklarında hemen çıkıyorsa, içerik tam anlamıyla Google standartlarına uygun değilse ve kullanıcılara aradıkları bilgiyi ikinci site kadar iyi bir şekilde sunmuyorsa arama sonuçlarında gerilemeye başlar. Elbette burada sadece içerik tek başına yeterli değildir. Biliyorsunuz ki Google’ın sıralama faktörleri ortalama 200 maddelik dev bir liste. Bu yüzden içerik dışında diğer tüm değişkenleri sabit yani eşit olduğunu varsayarak açıkladık.

Kısaca RankBrain’in dikkate aldığı iki şey vardır:
1.Tıklama Oranı
2.Kullanıcıların sayfada geçirdiği süre (Dwell Time)

Google için en iyi 10 siteye baktığınız zaman bu sitelerin Dwell Time değerlerinin ortalama 3 dakika 10 saniye olduğunu görebilirsiniz. Bu yüzden kullanıcıları ne olursa olsun sitenizde tutmanız gerekir. İçerikler, hız, tasarım ve birçok konuda kullanıcılara yönelik bir çalışma yapın ve onları daha fazla sitenizde tutmayı başarın.

RankBrain ve kullanıcı deneyimi açısından tıklama oranına değerlendirdiğimiz zaman ilk söyleyeceğimiz şey ortalamanın üzerinde tıklama oranına sahip sitelerin arama sonuçlarında yükseldiğidir. Bu yüzden tıklama oranını artıracak stratejiler üretmelisiniz. Örneğin meta açıklamaları ve başlıklarınızdan başlayabilirsiniz. Başlıklar içeriğinizin ön izlemesi gibidir. Kullanıcılar ilk bakışta başlıklar ile etkileşim kurar ve bu etkileşime göre sayfanıza tıklar. Bu yüzden onları harekete geçirecek ve onlarda merak uyandıracak başlıklar oluşturmanız gerekir. Bu konuda daha fazla bilgiye Etkili Blog Başlıkları Nasıl Oluşturulur? adlı makalemizden ulaşabilirsiniz.

2- Featured Snippets

SEMRush tarafından yapılan araştırmaya göre tüm arama sonuçlarının %11,3’ünde featured snippets yer alıyor. Ayrıca Featured Snippets içerisinde yer alan site arama sonuçlarında en çok tıklamayı alan site oluyor. Durum böyle olunca sıfırıncı sıra olarak adlandırdığımız öne çıkan snippetler için siteler büyük bir mücadele veriyor.

2020 seo featured snippets

Eğer siteniz ilgili arama sorgusuna ait sıralanan arama sonuçlarında ilk 10’da yani ilk sayfada yer almıyorsa featured snippets olarak çıkması imkansızdır.

Snippets olarak arama sonuçlarında yer almak için öncelikle sitenizde içerik oluşturduğunuz mevcut anahtar kelimelerin bir listesini hazırlayın. Ardından bu kelimelerden hangisinde sitenizin featured snippets olarak arama sonuçlarında yer aldığını belirleyin. Bunun için Ahrefs’ten yardım alabilirsiniz. Çünkü tek tek tüm anahtar kelimeleri kontrol etmek oldukça zordur. Bu yüzden Ahrefs’in Organik Anahtar Kelimeler raporunu kullanmanızda fayda var.

Hangi anahtar kelimelerde snippets olarak arama sonuçlarında yer aldığınızı ve hangilerinde yer almadığınızı belirlediniz. Şimdi sırada snippets olarak yer almayan anahtar kelimeler için 40-60 kelime arasında bir içerik hazırlamak var. Neden 40-60 kelime arasında olduğunuz soracak olursanız bunu şöyle açıklayabilirim: Çünkü arama sonuçlarında çıkan featured snippetslerin tamamı 40-60 kelime arasında bir uzunluğa sahip.

Hazırladığınız kısa içeriğe makalenizde uygun bir şekilde yer verin. Örneğin “SEO Nedir?” başlıklı bir yazı hazırlıyorsanız hazırladığınız snippets metnine giriş cümlesinde yer vermeyin. En ideal konum giriş cümlesinden sonraki ilk alt başlığın içerik yani açıklama kısımdır. Örneğin giriş cümlenizde içeriğiniz hakkında kısa bir bilgi verdiniz, ardından SEO Nedir? diye bir alt başlık attınız. İşte hazırladığınız snippets metnine burada yer verebilirsiniz.

Featured snippets sadece nedir sorgularında çıkmaz. Tablo veya liste gibi birçok farklı türde snippets ile karşılaşabilirsiniz. Bunun için tablolarınızı veya listelerinizi Google’ın rahatlıkla çekip snippetslerde yer vereceği şekilde optimize edin.

3- Kapsamlı ve Derin İçerikler

Eskiden Google bir içeriği incelerken anahtar kelime yoğunluğu ve anahtar kelimelerin kullanımını dikkate alırdı. Bu verilere ulaşmak için sayfanın HTML’sini analiz ederdi. Google örümcekleri anahtar kelimeleri nasıl kullandığınızı ve nerede kullandığını kontrol etmek için başlık, H1 etiketi, açıklama etiketi, URL ve resim alt etiketlerini incelerdi.

Google içerik konusunda hala bunları dikkate aldığı bir gerçek. Ancak bunlar eskisi kadar büyük önceliğe sahip değil. Çünkü Google artık daha akıllı ve içerikle alakalı daha farklı durumları önemsiyor. Google artık içeriğin kalitesine, kullanıcıya sunduğu bilgilere ve alaka düzeyine dikkat ediyor. Çünkü Google’ın en temel önceliği ilk sırada yer alan içerikle kullanıcılara aradıkları en iyi içeriği sunmaktır. Bu yüzden arama sonuçlarında kaliteli, özgün, kullanıcıya aradığı bilgileri sunan ve kapsamlı içerikler ilk sıralarda yer alır.

Google’ın istediği kapsamlı ve derin içeriği daha detaylı bir şekilde anlatalım:

Google arama sonuçlarında ilk sıralarda kullanıcılara sunacağı kapsamlı içerik, birçok bileşenden oluşuyor. Öncelikle olarak konuya göre uzun içerikler oluşturun. Örneğin Mobil Optimizasyon ile ilgili bir içerik 200 300 kelime olmamalıdır. Çünkü mobil optimizasyonla ilgili yazacağınız bu tarz kısa bir içerik sadece yüzeysel bilgilerden ibaret olacaktır. Bu konuda 2000-3000 kelimelik nihai rehber niteliğinde bir yazı yazmanız gerekir. (Ancak bu, her konuda bu kadar uzun içerik yazacağınız anlamına gelmez.)

Yazınızı ortalama 2000 kelime olacak şekilde hazırladınız. Ancak yapacaklarınız bitmedi. Şimdi sırada LSI anahtar kelimelere içeriğinizde yer verip vermediğinizi kontrol etmek var. Mobil SEO ile ilgili yazdığınız bir yazı sadece Mobil Optimizasyon’dan ibaret değildir. İçerisinden hızdan tasarıma varana kadar birçok konuya değinmeniz gerekir. Yani mobil optimizasyon ile ilgili anlamsal ilişkiye sahip diğer konulara da değinmeniz gerekir.

LSI anahtar kelimeler için Google Keyword Planner aklınıza ilk gelen araç olabilir. Ancak araştırmanızı farklı kaynaklardan da yapabilirsiniz. Arama sonuçlarında en alt kısımda anahtar kelimeler ile ilgili diğer aramalar listelenir. Burada yer alan kelimeleri dikkate alabilirsiniz. Ayrıca Google Trends de size bu konuda yardımcı olabilir. Gerçek zamanlı aramalardan konu ile alakalı diğer anahtar kelimelere de ulaşabilirsiniz.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular

Üst