WordPress Yedek Alma Eklentisi ile Yedekleme ve Geri Yükleme

Nursen

Paylaşımcı Üye
Katılım
24 Nis 2020
Mesajlar
1,046
Beğeniler
5
WordPress yedek alma ve geri yükleme işlemi için hele ki wordpress otomatik yedek alma işlemi için en iyi yöntemlerin başında yedek alma eklentisi kullanmak geliyor.

Tabii wordpress otomatik yedek alma için bir çok eklenti mevcut ancak benim size tavsiyem ki;

  • Kendi blogum için de kullandığım,
  • Oldukça hafif bir kodlamaya sahip
  • CPU ve Memory yormayan muazzam bir eklenti olan

WordPress Yedek Alma Eklentisi


1- alıp, indirin ve wordpress sitenize eklentiyi yükleyip, etkin hale getirin.

Not:Eğer eklentinin satıldığı yerden ilk defa alışveriş yapacaksanız, başlıklı yazımı takip ederek, bu işlemi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

2-Ardından Admin Paneli >> My WP Backup >> Dashboard sekmesine gidin ve Perform a Backup butonuna tıklayın.

Wordpress yedek alma eklentisi ile backup oluşturma


3-Ardından ekranın en üst sol kısmında bulunan Add New butonuna tıklayın. ( My WP Backup >> Jobs kısmından da ulaşabilirsiniz )

Wordpress yedekleme isi oluşturma


4-Karşımıza otomatik yedekleme için bir çok ayarlamayı yapabileceğimiz yönetim paneli çıkıyor;

General Sekmesi;
Wordpress Otomatik Yedekleme General


#Job Name: Otomatik yedekleme için bir isim belirliyoruz.

#Filename: Yedeklerin nasıl isimlendirileceğini belirliyoruz.

#Compression: Yedeğin şıkıştırılma formatını seçiyoruz. ( Zip formatı idealdir. )

#Differential Backups: Bu seçeği aktif ettiğinizde sadece en son aldığınız wordpress site yedeğinden sonra yapılan değişiklikler yedeklenir.

#Safe Keeping: Bu seçenekte ise en son alınan yedeklerin kaçının kayıt altında tutulmasını belirliyoruz. Eğer tüm alınan yedeklerin kayıt altında tutulmasını istiyorsanız bu seçeneği “0” olarak ayarlayın.

#Split into Volumes: WordPress yedekleme işlemini parçalara bölebilirsiniz. Eğer sitenizin boyutları çok yüksek ise, eklentiden yedekleme işlemini 300 ya da 500 mb’lık parçalara bölerek yapmasını isteyebilirsiniz.

Content Sekmesi;
Wordpress Full Backup Dosya Belirleme


Bu kısımda ise wordpress full backup işleminde hangi dosyların yedekleme işlemine dahil edilip, edilmeyeceğini belirliyoruz.

Schedule Sekmesi;
Wordpress Otomatik Yedekleme Zaman Seçimi

WordPress Otomatik Yedekleme Zaman Seçimi
#Run Job: Bu kısımda wordpress site yedekleme işlemini otomatik olarak mı yoksa manuel olarak mı yapılacağını belirliyoruz. ( Manual= Manuel / WP Cron = Otomatik )

#CRON Mode: Run Job kısmında WP Cron, yani wordpress otomatik yedekleme seçeneğini aktif ettiğinizde bu sekme açılacaktır ve bu sekmeden otomatik yedekleme işleminin ne sıklıkla yapılacağını belirliyoruz.

Destination Sekmesi;
Wordpress Full Yedek Alma ve Saklama

WordPress Full Yedek Alma ve Saklama


#Local Copy: Siz yedekleme destinasyonu olarak dış bir kaynak seçerseniz ( Google Drive gibi ) eklenti site yedeğinizi dış kaynağa yüklerken aynı zamanda bir kopyasını da sitenizin serverında bir dosya altında arşivler.

#Arşiv dosyasının lokasyonunu da Admin Paneli >> My WP Backup >> Settings kısmında yer alan Backup Dir seçeği ile ayarlıyorsunuz.

Backup Dir: Bu kısımda /my-wp-backup seçerseniz, serverınızın root kısmında ( public_html ‘in hemen altında ) bu şekilde bir dosya oluşturacak ve site yedeği arşivleriniz burada toplanacaktır.

Wordpress Yedek Alma Eklentisi Ayarları


#Eğer bu arşivlemenin gerçekleşmesini istemiyorsanız, Local Copy seçeneğini aktif hale getirebilirsiniz. ( Ki bunu yapmanızı öneririm çünkü site boyutunuz yüksek ise, her bir yedekleme sonucu yapılan arşivleme serverınızda zamanla muazzam bir disk alanı kullanımına yol açacaktır. )

#Backup Destination: WordPress yedek alma eklentisi aldığımız yedekleri saklamak için bize 8 farklı opsiyon sunuyor. Ben blogumun yedeğini Google Drive’da saklıyorum.

Not:Eğer sitenizin birden çok yerde yedeklenmesini istiyorsanız, CTRL tuşuna basılı tutarak birden çok yedeklenme destinasyonu seçebilirsiniz.

5-Google Drive seçeneğini seçtikten sonra hemen altta Google Drive Details: Access Token kısmı çıkacatır. Bu kısımda bulunan Connect Google Drive Account butonuna tıklar tıklamaz eklenti sizi yönlendirecek ve karşınıza şu şekilde bir ekran çıkacaktır;

Wordpress yedekleme google drive


6-Çıkan bu ekranda İzin Ver butonuna tıklayın. Ardından Google Drive size hemen alttaki resimde olduğu gibi bir kod verecektir;

Wordpress yedek alma google drive kodu


7-Karşınıza çıkan bu kodu kopyalayın ve kodu eklenti yönetim paneline geri dönüp, Google Drive Authorization Code kısmına yapıştırın ve ardıdan Get Access Token butonuna tıklayın.

Wordpress Site Yedekleme Google Drive Kodu Doğrulama


#Save Settings dedikten sonra işlem tamamdır. Böylece WordPress yedekleme eklentisi ile google drive hesabınız bağlanmış oldu.

Report Sekmesi;
wordpress otomatik yedek alma rapor bildirimi


#Bu kısımdan ise, wordpress yedek alma işleminin her tamamlanışında, kime, nasıl ve ne şekilde haber verileceğini ayarlıyoruz. Yani site yedekleme işleminin tamamlandığının raporlanması.

7-Ardından My WP Backup >> Jobs sekmesine gidin. Burada wordpress otomatik yedek alma işleminin zamanlandığını göreceksinizdir.

Wordpress Yedek Alma İşlemi


WordPress otomatik yedek alma işleminin süresi sitenin boyutuna göre değişlik gösteririr. Bu süre 15 dakika ile 1 saat arasında değişebilir.

WordPress yedek alma işlemi tamamlandığında ise, alınan yedeği Google Drive hesabınızda şu şekilde görüntüleyebilirsiniz;

Wordpress yedek alma google drive ekranı


Wordpress yedek alma google drive ekrani


#Aldığınız yedeği bilgisayarınıza zip dosyası olarak indirdiğinizde ve dosyayı açtığınızda ise yedeğin içerisinde hem site dosyalarınızın hem de database.sql şeklinde veri tabanı yedeğinizin olduğunu göreceksiniz.

Wordpress yedek alma zip
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular Forum Tarih
B Ücretsiz Scriptler 0 43
B Ücretsiz Scriptler 0 44
B Ücretsiz Scriptler 0 35
B Ücretsiz Scriptler 0 40
B Ücretsiz Scriptler 0 45
H Link Borsası 1 160
B Ücretsiz Scriptler 0 260
B Ücretsiz Scriptler 0 180
B Ücretsiz Scriptler 0 296
P Wordpress Ticaret 0 541
B Ücretsiz Scriptler 0 590
Blaze Bot ve Eklentiler 0 526
N Wordpress 0 571
N Wordpress 0 807
W Wordpress 0 622

Benzer konular

Üst