
Site İçi SEO – On Page SEO
SEO Konusunda başarılı kişiler bu işin başlangıcı ve en temel şey olan site içi SEO yani site içi optimizasyonunu çok iyi yapıyorlar.
#
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
temeli site içi SEO, yani On Page SEO‘dan geçiyor. Bunu denize açılmadan önce sağlam bir gemi inşaa etmek olarak düşünebilirsiniz aslında.Önce tam anlamıyla donanımlı bir yelkenli, yani site içi SEO üretmeliyiz ki, denizde rüzgarları yakalıp, max. performansla yol alalım.
Öncelikle biz sitemizi google’ın istediği gibi, yani site içi optimizasyonunu yapalım ki rüzgar, yani google bizi bir yerlere ulaştırabilsin.
Peki site içi SEO, site içi optimizasyon, site içi SEO çalışması diğer ve uluslararası adıyla On-Page SEO nasıl yapılır ?
İşte size site içi SEO’yu nasıl yapacağınıza dair eksiksiz bir rehber:
1- SEO Dostu URL Kullanımı
Google resmi açıklamasına göre bir
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
URL yapısında yer alan ilk 3 – 5 kelime URL yapısında 5. kelimeden sonra ki kelimelere göre çok daha fazla önem arz ediyor.Yani google için önemli olan URL yapınızın ilk 5 kelimesi. Bu durumda google’a istediğini URL yapısının ilk 5 kelimesinde vermek çok önemli.
#Bu da demek oluyor ki URL yapınızı olabildiğince kısa tutmalı ve odaklandığınız anahtar kelimeye URL yapınızın ilk 5 kelimesinde yer vermelisiniz.
#Ve hatta URL yapınızda sadece odaklandığınız anahtar kelimeye yer vermeniz, en sağlıklı olanı.
Yanlış:Kesinlikle kaçınmanız gereken URL yapıları;
wpmavi.com/p=321 ya da uzun URL yapıları: wpmavi.com/8/6/16/SEO/site-ici-seo-site-ici-optimizasyon-rehberi-on-page-seo
Doğru:Doğru URL yapısı ise;
wpmavi.com/site-ici-seo ya da wpmavi.com/seo/site-ici-seo Ancak size kesinlikle ilk yapıyı öneririm. Yani kategorileri URL yapısında göstermeden. ( Söylediğimi yapın, yaptığımı yapmayın
Hemen yukarıda doğru URL yapısı olarak adlandırdığım URL yapısı için 1. kelimem: wpmavi, 2. ise: seo, 3: site, 4:ici ve 5:seo
#Yani bu URL yapısı ile hem odaklandığım anahtar kelimemi URL yapısında kullandım hem de URL yapımı olabildiğince kısa tuttum.
#Tabii bir de odaklandığım anahtar kelimeyi URL yapımda olabildiğince başa doğru aldım.
#Ve son olarakta URL yapımda odaklandığım anahtar kelimden sonra çok yanlış bir mantık olan, diğer odaklandığım anahtar kelimeyi de koyayım, daha fazla trafik çekerim mantığı ile site-ici-optimizsayonu gibi anahtar kelime eklemeleri yapmadan, sadece odaklandığım ana anahtar kelimeye yer verdim.

2- Sayfa Başlığına Anahtar Kelime İle Başlamak
Site içi SEO (On-Page SEO) için en önemli faktör başlık tag’ınızdır. Dolayısı ile odaklandığınız anahtar kelimeyi başlığınızda kullanmak ve kullanırken de olabildiğince başta kullanmak / başa almak çok önemli.
Çünkü google yazı başlık tag’larının ilk kelimelerine daha çok önem veriyor. Durumun bu şekilde olduğunu rekabetin yüksek olduğu kelimeler de araştırma yaparak siz de gözlemleyebilirsiniz.

#Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi rekabeti yüksek bir kelimede aratma yaptım ve ilk 3 sırada yer alan sitenin yazı başlık tag’larının ilk kelimeleri odaklandıkları anahtar kelimeden oluşuyor.
#4. sıradaki yer alan site ise, odaklandığı anahtar kelimeyi başlık tagının başlangıç kısmında kullanmadığı için sıralamada diğerlerine göre daha geride.
Örnek olarak en çok kullanılan 2 başlık tag taslağını karşılaştıralım;
1- Wordpress E-Ticaret Teması: 10+ En İyi WordPress E-Ticaret Temaları
2-10+ En İyi WordPress E-Ticaret Temaları | Wordpress E Ticaret Teması
#Peki google hangi başlığa öncelik tanıyacak? ( İki başlıkta da odaklanılan anahtar kelime wordpress e-ticaret teması )
Tabii ki 1. sırada paylaştığıma. Neden?
#Çünkü yazı başlık tagının başlangıç kısmında anahtar kelimeye yer verilmiş… Bu sebeple sizlere de anahtar kelimelerinizi kesinlikle yazı başlıklarınızın başlangıç kısımlarında yer vermenizi şiddetle tavsiye ederim.
3- İçeriklerde Multimedya Kullanmak
İçerikleriniz içinde multimedya ( resim, video, ses kaydı, gif ) kullanmak direkt olarak google sıralamanıza etki etmese de kullanıcı etkileşimini arttırarak sitenizin
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
#Kullanıcı etkileşimin artması ve hemen çıkma oranlarının düşmesi de tabii ki google sıralamanıza olumlu etki edecektir.
#Bu sebeple, site içi seo (On-Page SEO ) için, yazılarınızda mutlaka en az 1 multimedya bulundurun.
4 – Başlık Tag’ında Niteleyiciler Kullanmak
“2016”, “En İyi”, “Rehber”, “En”, “Hemen”, gibi nitelemeleri yazı başlık taglarında kullanmak hedeflediğiniz anahtar kelimenin uzun kuyruklu anahtar kelimelerinde de yer almanızı sağlacak ve dolayısı ile organik trafiğiniz artacaktır.
Google bu tür uzun kuyruklu anahtar kelimelerin aratılma hacimlerini genelde paylaşmasa da, insanlar bu tür aramaları her zaman yapıyor.
Örnek:“Hosting firmaları” anahtar kelimesinin aylık aratılma hacmine
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
‘dan baktığımda, aylık 1000 kişinin arattığı bilgine ulaştım.Aylık 1.000 kişinin arattığı “Hosting firmaları” anahtar kelimesinde yazım 9. sırada yer alırken,

Aratma terimini değiştirdiğim de, yani uzun kuyruklu bir anahtar kelime olan “en iyi hosting firmaları” yaptığımda ise yazım 7. sırada yer alıyor.