PHP değişkenleri

Nursen

Paylaşımcı Üye
Katılım
24 Nis 2020
Mesajlar
1,046
Beğeniler
5
PHP’de değişkenler, sabitler ve dizinleri, çalışmanın içinde kullanacağın verileri barındıracak kutular olarak hayal edebilirsin. Mesela gerçek bir posta kutusu hayal et, içine günlük gazete konur ve sonra sen o gazeteyi okursun. Daha sonra eski gazete gider yeni bir dergi gelir.

Yukarıdaki örneği programlama dilinde şöyle açıklarım; önce değişken isimlerinde türkçe karakter ya da boşluk kullanamayacağım için değişkene içeriğine uygun bir ad belirlerim, ben “posta_kutusu” dedim. Sonrasında bu değişkene gazete yüklerim.

Bunuda matematiksel ve mantıksal olarak “=” eşittir işareti ile yaparım;
$posta_kutusu = “gazete”;. Böyle yaptığımda benim posta_kutusu değişkenime gazete değerini yüklemiş oldum. Ve şuan ben ne zaman posta_kutusu değişkenini kullanmak istesem elime “gazete” sonucu geçecek, ta ki onun içeriğini tekrar değiştirene kadar.

PHP değişkenleri

Hemen yukarda anlattığım örneğin PHP’de uygulanmasını göstereyim. PHP’de değişkenleri başına bir dolar ($) işareti koyarak belirtiriz. Buradan bile PHP’nin çok zengin bir dil olduğunu çıkarabilirsin.

Bir değişken tanımlarken uyman gereken kuralların listesi;
1.Harfler, sayılar ve alt çizgi(_) dışında bir karakter kullanamazsın.
2.Değişken adını bir rakam ile başlatamazsın. ($1degisken Yanlış, $degisken1 Uygun)
3.PHP değişken adlarında büyük küçük harf ayrımı yapar, yani $degisken ile $dEgiSkEn aynı değildir.

Bu üç kurala uyan tüm terimler birer değişken adı olabilir.
Bir kaç uygun değişken örneği: $meyveler, $posta_kutusu, $kolay1dil, $x, $_php

Değişkenlere değer atama, düzenleme ve silme

En başta anlattığım masalda da dediğim gibi bir değer atama işini mantıksal ve matematiksel olarak ilkokulda öğrendiğimiz “=” operatörü ile yaparız.

Bu eşittir olayı tüm güncel programlama dillerinde aynıdır. Yani günümüzün çoğu programlama dillinde değer atama ve düzenleme işlemi bu operatör ile yapılır. Çünkü aklın yolu birdir.

Şimdi $posta_kutusu değişkenine gazete değerini atayalım;



1
2
3
4

<?php
$posta_kutusu = "gazete";
echo $posta_kutusu;
?>


Ekranda gazete yazar.

Değişkenlere atıyacağınız değerlere göre tırnak işareti kullanıp kullanmayacağını belirleyebilirsin. Eğer gireceğin değer bir rakam ise tırnak içinde yazmasanda olur. Ama yazacağın bir yazı ise onu tırnak içine alman gerekiyor.



1
2
3
4
5
6

<?php
$sayi = 100;
$adres = "//www.phpr.org";
$yil = 2010;
$x = 10;
?>


Aksini denemeye çalışırsan ve yazıları tırnak içine almazsan hatalar ile karşılaşırsın. Çünkü tırnak içine almadığın her şey ya mantıksal ya da matematiksel olmak zorunda.

Bir değişkene atadığımız değeri değiştirmeside ilk değerin yüklenmesi ile aynı. Yani en son o değişkene ne yüklediysek o değeri taşır. Kodlar yukarıdan aşağıya doğru çalışır. Örnek;



1
2
3
4
5
6
7
8
9

<?php
$posta_kutusu = "gazete";
// şuan posta_kutusu değişkeninde gazete değeri var

$posta_kutusu = "dergi";
// şuan ise dergi değeri var

echo $posta_kutusu;
?>


Ekranda dergi yazar.

Bir değişkeni silmek ve onu bir daha kullanmamak için ise unset() fonksiyonunu kullanırız. Fakat fonksiyonlar hakkında henüz fikrin yoksa bu unset olayını daha sonraya saklayabilirsin. Örnek bir kullanım;



1
2
3
4
5

<?php
$posta_kutusu = "gazete";
unset($posta_kutusu);
// artık posta_kutusu diye bir değişken yok
?>


Şuraya kadar PHP’de bir değişken oluşturma, değişkenlere değer verme ve düzenleme olayını kapmış durumdayız. Bir sonraki derse geçebilir ya da anlamadıysan baştan okuyabilirsin.





PHP veri türleri

PHP altı farklı genel veri tipine sahip. Bunları önce sırayla listeleyeyim ve sonra kısaca değineyim. Tamsayı (Integer): 5 ya da 2157 gibi. Çift (Double): 10,5 ya da 1,5 gibi. Alfanümerik, yazı ya da metin türü de diyebiliriz (String): "phpr.org" gibi. Mantıksal (Boolean): true ya da false yani yanlış ya da…

3 Haziran 2010

In “Başlangıç”



PHP 5.4 ile gelen yeni özellikler

PHP 5.4 versiyonunda gelecek olanlara baktığımda beni en çok sevindiren, Java veya Python dillerinde olan bir çok kolay dizin ve sınıf tanımlama işlemlerinini artık PHP'de de olacak olması. Çünkü diğer dillerde hep bu yüzden iç geçirirdim, bunlar neden PHP'de yok diye, neyseki sonunda geliyor. Ben genel olarak gelecek olan yeniliklerden…

19 Aralık 2011

In “Genel”
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular Forum Tarih
bahadır Wordpress 1 345
kurumsalshop Bot ve Eklentiler 4 341
bahadır Script Satış 0 310
B Ücretsiz Scriptler 0 325
B Ücretsiz Scriptler 0 346
seocucaylak SEO 0 527
B Ücretsiz Scriptler 0 665
B Ücretsiz Scriptler 0 646
B Ücretsiz Scriptler 0 691
B Ücretsiz Scriptler 1 688
B Ücretsiz Scriptler 0 919
B Ücretsiz Scriptler 0 688
B Ücretsiz Scriptler 0 713
oxcakmak Script Satış 1 846
N PHP Dersleri 0 661

Benzer konular